Kako prenosi Turistička organizacija Srbije, porast broja putnika na švedskim aerodromima u prvom kvartalu 2011. godine iznosi 9%, u odnosu na isti period prošle godine. Swedavia, državno preduzeće koje je vlasnik 11 aerodroma u Švedskoj, navodi ove podatke u svom najnovijem izveštaju.

Po podacima Swedavia, Beograd je destinacija sa najvećim porastom broja putnika (+200%) dok su na drugom i trećem mestu Štutgart (+85%) i Singapur (+79%).

Kako stoji u izveštaju, rekordan broj putnika za Beograd rezultat je uvođenja niskotarifne linije Wizz Air-a od 15. decembra sa 2 redovna leta za Beograd (od aprila je uveden i treći let), kao i porasta broja putnika na redovnim linijama Jat Airways-a i Norwegian Air-a koji saobraćaju sa aerodroma Stokholm Arlanda.

Izveštaj ne uzima u obzir statistiku gradskom aerodroma Geteborg i Skaveta sa kojih Wizz Air od parila 2011. godine takođe ima letove za Beograd, ali koji nisu u vlasništvu kompanije Swedavia.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, u periodu januar-april u Srbiji je boravilo 1.916 turista iz Švedske, koji su ostvarili 4.713 noćenja, odnosno 45% više u odnosu na isti period prošle godine.