Izdavanje dozvola za čarter saobraćaj tokom letnje sezone pokazalo se kao veoma problematičan posao u Srbiji.

Već godinama oko čartera nastaju problemi i izbijaju sukobi, a celokupna procedura koja nije ni najmanje transparentna i jednaka za sve učesnike u postupku samo dodatno doliva ulje na vatru i raspiruje razne priče o korupciji i mutnim radnjama.

"Tu je rat među agencijama", kaže Milutin Popović pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj u razgovoru za Aviokarta.net. On smatra da uslovi treba da budu isti za sve prevoznike i za sve agencije.  "Sve dozvole će se izdavati na bazi zakona i međudržavnih ugovora koji su propisani", kaže Popović. "Ako postoji reciprocitet biće primenjen, ako ne postoji neće".

On je u današnjem razgovoru potvrdio i da će dve agencije koje su zbog banrota Sky Airlinesa ostale bez avioprevoznika rešiti situaciju zamenom prevoznika i da putnici nemaju razloga za brigu.

"Ministarstvo saobraćaja će izdati dozvole avioprevoznicima Freebird Airlines i Atlas Jet za celu sezonu kako putnici ne bi imali problema". On je potvrdio da trenutno postoji problem sa dozvolom za Atlas Jet zbog starog duga za prelet koji ova kompanija ima prema državi Srbiji od pre nekoliko godina, ali da će taj problem biti rešen vrlo brzo pošto je dobio uveravanja da će taj dug biti izmiren.

………………………………………….
Foto: Milutin Popović, pomoćnik ministra za vazd. saobraćaj 

Problemi sa čarterima su se nažalost opet pojavili i ove godine, a državne institicije su odlučile da tome stanu na put jednom za svagda. Ministarstvo finansija i privrede – sektor za turizam je zbog ovog problema održao sastanak 5. juna na kome su razmatrani problemi sa izdavanjem dozvola za čarter saobraćaj stranim aviokompanijama.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva saobraćaja, Direktorata civilnog vazduhoplovstva i nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA). Oni su razmatrali mere koje treba preduzeti kako bi postupak izdavanja dozvola postao transparentan.

"Mi smo za za razliku od prošlih godina uspostavili blizak odnos sa udruženjima turističkih agencija kao i međuresorni odnos između nadležnih ministarstva tako da smo pre neki dan imali drugi sastanak u nizu, na kome smo, nažalost, raspravljali o bankrotu aviokompanije Sky Airlines ali smo razgovarali i o uslovima koje treba da zadovolje agencije,  turoperatori i avioprevozioci kao i šta treba da preduzmu nadležna ministarstva da bi se na vreme dobile dozvole i da bi sve agencije mogle spremno da počnu sezonu", rekao je Popović.

Na sastanku je dogovoreno da će se ubuduće zahtevi za izdavanjem dozvola za čarter letove primati sa početkom zimskog reda letenja (početak novembra), i da će na njih biti odgovoreno najkasnije do kraja januara, kako bi agencije koje su zakupci već početkom ferbuara mogle da formiraju svoje ponude aranžmana i da krenu sa prodajom.

Ministarstvo saobraćaja se zalaže i za propisivanje strožih uslova za turoperatore prilikom izdavanja licenci za obavljanje delatnosti organizatora turističkih putovanja kao i za avioprevoznike koji se budu prijavljivali. U obzir treba uzeti i istorijat turoperatora i prevoznika i proveravati da li su bezbedni, finansijski stabilni, da li su imali incidente u poslovanju i slično.

Pomoćnik ministra se u današnjem razgovoru osvrnuo i na tendenciozno pisanje pojedinih medija koji neistinitim i senzacionalističkim naslovima poput "Turisti ostali bez para" ili "Turisti zarobljeni" samo bespotrebno šire paniku među putnicima.