Poljska aviokompanija LOT je zvanično objavila da će prvi Dreamliner (Boeing 787) leteti na liniji od Varšave do Čikaga počev od januara 2013. godine. LOT će biti prva evropska aviokompanija koja će u saobraćaj uključiti najnapredniji avion današnjice.

Iako isporuka dosta kasni, očekuje se da će prvi od osam naručenih aviona sleteti na LOT-ov matični aerodrom "Šopen" u Varšavi tokom jeseni.

Ideja LOT-a je da novim tipom aviona zamene stare širokotrupne Boeing-ove modele 767-300, kojima trenutno obavljaju saobraćaj ka Severnoj Americi i Pekingu.

Liniju između Varšave i Čikaga LOT održava redovno od 1988. godine, kada je na njoj leteo avionom DC-8, a kasnije avionom sovjetske proizvodnje Iljušinom IL-62. Već godinu dana nakon uspostavljanja linije LOT je u saobraćaj uveo tada veoma moderne 767 modele kojima i danas leti.

Do Čikaga LOT trenutno leti svakodnevno. Tokom prošle godine na ovoj liniji je prevezeno 133 hiljade putnika što je povećanje od 13,8% u odnosu na prethodnu godinu. Nove letelice će po dolasku u flotu LOT-a biti uključivane u saobraćaj ka drugim destinacijama u Severnoj Americi (Njujork-JFK, Njujork-Newark, Toronto).

LOT će od 3. aprila leteti pet puta nedeljno iz Beograda do Varšave. Putnici iz Beograda moći će preko ovog grada da lete do Čikaga tri puta nedeljno: utorkom, sredom i petkom. Čekanje na varšavskom aerodromu je 70 minuta, a ukupno putovanje traje 13 sati. Najniža cena povratne karte je 783 evra sa svim taksama i bez nadoknade za izdavanje karte.