British Airways je u poslednjih nedelju dana dobio dva nova modela aviona.

Juče (četvrtak, 04. jul) na londonski aerodrom Heathrow sleteo je super-džambo, a nedelju dana ranije sleteo je Dreamliner.

Ova dva modela predstavljaju prvence u ogromnoj floti British Airwaysa. Dreamliner (Boeing 787-8) je prvi od 24 koliko je naručeno. Od 1. septembra ovaj avion će biti u redovnom saobraćaju od Londona do Toronta, a od 1. oktobra i do Njuarka (Njujork).

Po prijemu novog aviona iz British Airwaysa je stigla potvrda da će promeniti prvobitnu narudžbu tako što će umesto 12 od 16 naručenih modela 787-9 naručiti tek najavljeni model 787-10, čiji je projekat predstavljen javnosti na upravo završenom vazduhoplovnom sajmu u Parizu (Le Burže).

Samo sedam dana nakon dolaska Dreamlinera, radnici British Airwaysa su se ponovo okupili na platformi aerodroma Heathrow da zastavicama i visoko podignutim rukama dočekaju najveći putnički avion na svetu – Airbusov A380 poznat i kao super-džambo.


Foto: Airbus A380 u bojama British Airwaysa

Avion je ka Londonu krenuo iz Tuluza, iz farike u kojoj je napravljen, mada su mnogi delovi za njega napravljeni na Ostrvu, uključujući i moćne Rols Rojsove motore.

"Airbus A380 je fantastičan avion i odličan primer britanskog inženjerstva. Naši putnici će zavoleti taj prostor koji avion nudi, svetlo i udobnost kabine", izjavio je Kit Vilijams, izvršni direktor British Airwaysa.

Avion je visok 24m, dug 72m i u poređenju sa Boeingovim 747 džambo-džetom ima 50% veća krila, 50% više prostora u kabini i 50% je tiši prilikom poletanja. Dolet mu je 9500 km. Farba koja je utrošena na njegovo farbanje teška je pola tone.

Avion A380 će imati svoj prvi let za British Airways u septembru na liniji od Londona do Los Anđelesa.