Dogovor Vlade Srbije i emiratskog avioprevoznika Etihad je načelno postignut.

Trenutno se radi na detaljima kojih ima mnogo, pa nije sigurno da će pregovori biti završeni u petak 5. jula kako je nedavno objavljeno u medijima, saznaje Aviokarta.net od izvora bliskog pregovaračkom timu.

Ima još dosta tema o kojima je potrebno postići dogovor, a u pregovaračkom timu Etihada još uvek postoji izvesna uzdržanost i kolebljivost.

"Obaveza je svih koji učestvuju u pregovorima da ne izlaze u javnost sa detaljima dok se sve ne dogovori i dok zvanično pregovori ne budu završeni, što će biti uskoro, ali sigurno ne sutra", potvrdio nam je naš izvor.

On se kratko osvrnuo i na izjave Milutina Mrknjića iako je rekao da to neće da komentariše. Njegovi istupi po ovom pitanju nemaju nikakve veze sa zvaničnim stavom pregovaračkog tima Vlade Srbije pošto ministar čak nije uključen u ove pregovore, a njegova tvrdnja da se vode pregovori sa Rusima verovatno nije dobro ni saopštena ali ni preneta. Moguće da je ministar mislio da su ranije i Rusi bili u igri, ali to sada nije slučaj.

"Vlada veoma ozbiljno pregovara sa Etihadom i taj posao je skoro završen. On je u fazi u kojoj ne može biti ugrožen nesmotrenim izjavama".

Saznali smo takođe i da je navodno buduće ime kompanije "Air Serbia" koje je zamenik premijera Aleksandar Vučić nedavno naveo samo nagađanje. Niko ne zna kako će se ubuduće Jat Airways zvati kada upravljanjem ovom kompanijom preuzme Etihad kao strateški partner. Potpuno je netačna tvrdnja da se već rade idejna rešenja za budući izgled aviona.

Ne postoji odluka o novom imenu kompanije. O tome će odlučiti Etihad. "Ime će se sigurno menjati, ali kako će ono glasiti ne zna se još uvek", rekao je na nedavno održanoj konferenciji za novinare povodom potpisivanja Inicijalnog memoranduma o razumevanju sadašnji v.d. generalnog direktora Jat Airways-a Velibor Vukašinović. On je dodao i da će ime biti pažljivo izabrano pošto Etihad planira sa reformisanom kompanijom da posluje ne samo u Srbiji već i u celom našem regionu".

Istu stvar nam je potvrdio i naš današnji sagovornik koji veruje da ime neće biti određeno u nacionalnom već u komercijalnom interesu. "Da li biste nazvali aviokompaniju Air Serbia, ako planirate da ona leti i na Kosovu?", odgovoreno nam je pitanjem. Istina je da se razmišlja da ime bude nacionalno neutralno, ali su još uvek sve opcije otvorene.