Na beogradskoj berzi već nedelju dana vlada prava pomama za akcijama beogradskog aerodroma Nikola Tesla (AERO).

Promet akcijama ovog aerodroma dostiže rekordne obime, a to se odražava i na vrednost akcija.

U sredu, 14. maja vrednost akcije beogradskog aerodroma je dostigla 583 dinara uz ostvarenu promenu od +2,64%.

Na beogradskoj berzi je istog dana objavljen i finansijski izveštaj Aerodroma Nikola Tesla u Beogradu za prvo tromesečje ove godine, koji pokazuje da je dobit aerodroma značajno pala uprkos izuzetnom povećanju operativnih prihoda i znatno manjem uvećanju operativnih rashoda.

Dobit aerodroma nakon oporezivanja u prva tri meseca ove godine je 53,7 miliona dinara (malo manje od 500.000 evra) što je skoro duplo slabije od prošlogodišnjeg rezultata u istom periodu (94,4 miliona).

Od januara do kraja marta aerodrom je povećao operativne prihode za 26% i oni iznose 1, 57 milijardi dinara (13,7 miliona evra), dok su rashodi  uvećani za 9% na 1,22 milijardi dinara (10,6 miliona evra).

Rukovodstvo aerodroma je na osnovu procene naplativosti potraživanja donelo odluku da izvrši ispravku vrednosti potraživanja u iznosu od skoro 350 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra. U obrazloženju ove stavke u izveštaju se navodi da skoro 93% ispravljene vrednosti na ime nenaplaćenih potraživanja i kamate otpada na aviopreovoznika Air Serbia.

Ukupan dug Air Serbije prema aerodromu na dan bilansiranja (31. mart 2014) iznosi 4,634 milijarde dinara (preko 40 miliona evra), od čega je dug stariji od 60 dana 4,332 milijarde dinara (37,7 miliona evra). U izveštaju se pominje Sporazum koji je sklopljen sa Air Serbijom kojim je dug ove kompanije stariji od 60 dana knjigovodstveno doveden na nulu pomenutim ispravkama vrednosti potraživanja.