Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije učestvovao je u međunarodnoj vežbi VOLCEH ( VOLCEX -Volcanic Ash Experiment) 14/01 u organizaciji Eurocontrola i italijanske organizacije ENAV (Ente Nazionale per l'Assistenza al Volo) održanoj 1. i 2. aprila 2014. godine.

Vežba je podrazumevala simulaciju vulkanske erupcije aktivnog vulkana Stromboli u Italiji  i emisije oblaka vulkanskog pepela nad Evropom i Severnim Atlantikom.

Svrha vežbe je da se provere sve linije obaveštavanja i komunikacije svih učesnika, valjanost procedura, analiziraju slabe tačke i utvrde moguća poboljšanja u procedurama.

U vežbi su učestvovale zemlje koje su pod "uticajem" simulirane erupcije vulkana i širenja oblaka vulkanskog pepela. Republika Srbija je drugi put učestvovala u ovakvoj vežbi.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije uspešno je pripremio i koordinirao sudelovanje svih učesnika vežbe iz Srbije. Prema Direktivi organizatora vežbe, iz Srbije su ove godine učestvovali predstavnici Kontrole letenja Srbije i Crne Gore i Air Serbia.

Uspešnost vežbe i njenu koordinaciju nadgledale su i procenjivale međunarodne vazduhoplovne organizacije za krizne situacije: EACCC (European Aviation Crisis Coordination Cell) i AOCCC (Aircraft Operators Crisis Coordination Cell).