Švajcarska regionalna aviokompanija Darwin Airline, koja posluje pod brendom Etihad Regional, uputila je zvaničnu žalbu domaćim vazduhoplovnim vlastima protiv SWISS-a.

Izvršni direktor Darwin Airlinea (Etihad Regionala), Maurizio Merlo je izjavio da "SWISS svojom predatorskom poslovnom politikom koja nema veze sa komercijalnom logikom jedino žele da oslabe Darwin i da mu nanesu štetu".

Sa druge strane u SWISS-u su iznenađeni ovom pritužbom i kažu da će proceniti iznete optužbe tek kada zvanično dobiju prigovor.

Dve kompanije su raskinule ugovor o zbrinjavanju putnika Darwin Airlinea u slučaju poremećaja u saobraćaju i raskinuli su ugovor o lizingu za Darwinove avione. Osim ovih argumenata Darwin ističe i da SWISS "napada njihovu mrežu linija".

Darwin Airline je mala aviokompanija koja leti do 28 destinacija u Evropi flotom od 12 aviona, dok SWISS opslužujue 104 destinacije flotom od 91 aviona. Darwin je u procesu dokapitalizacije i čeka se odobrenje švajcarskih vazduhoplovnih vlasti da Etihad Airways preuzme trećinu akcija ove kompanije.

Vlasti su nedavno odložile donošenje odluke o ovom poslovnom sporazumu sa Etihadom i pomerile rok za kraj januara naredne godine.