Danas je prvi dan primene zimskog reda letanja. Tokom zimskih meseci aviosaobraćaj je manjeg inteziteta uz izuzetak perioda oko božićnih praznika i Nove godine.

Tokom zime će iz Beograda saobraćati 27 aviokompanija do 45 destinacija u Evropi, Aziji i Africi, saopšteno je danas na Aerodromu "Nikola Tesla".

Iz Beograda ove zime neće leteti poljska aviokompanija LOT, koja je obustavila letove iz Varšave do našeg glavnog grada tokom zimske sezone, usled smanjenog broja putnika. Sve ostale aviokompanije leteće redovno uz eventualno manji broj letova preko nedelje.

Jedna nova aviokompanija će ove zime početi da leti do Beograda. To je Qatar Airways, najbolja svetska aviokompanija, koja će Beograd povezati sa Dohom, glavnim kradom Katara, od 20. novembra.

Osim Dohe, nova destinacija koja će biti dostupana sa beogradskog aerodroma je Bazel-Miluz. Do ovog aerodroma zajedničkog za Bazel (Švajcarska), Miluz (Francuska) i Frajburg (Nemačka) leteće niskotarifna aviokomapanija Wizz Air, koja na aerodromu "Nikola Tesla" ima operativnu bazu. Ovi letovi su planirani za 15. decembar.

Niže cene za aviokompanije

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" je sa početkom zimskog reda letenja, snizio cene usluga avioprevoznicima za oko pet odsto "u cilju daljeg privlačenja aviokompanija i održavanja najvećeg porasta obima aviosaobraćaja u regionu", stoji u sopštenju.

Jat Airways

Srpski nacionalni avioprevoznik Jat Airways je najavio tokom zimskog reda letenja smanjen obim saobraćaja. Ova kompanija će iz Beograda leteti do 25 gradova u 18 zemalja. Jat će nedeljno imati 155 frekvencija (povratnih letova) koje će samostalno održavati, kao i 55 frekvencija koje ostvaruje zajedno sa kodšer partnerskim aviokompanijama. Najfrekventnije linije do kojih će Jat Airways leteti najmanje jednom dnevno su za Amsterdam, Frankfurt, Beč, Cirih, Moskvu, Pariz, London, Skoplje, Sarajevo, Podgoricu i Tivat.