Vršilac dužnosti generalnog direktora Jat Airwaysa Velibor Vukašinović je za Aviokarta.net jutros izjavio da je "strateško partnerstvo (koje je potpisano sa Etihadom) privilegija" i da ga on u potpunosti podržava, ali i da se zalaže za fer biznis.

Povodom jučerašnjeg istupa sindikata u kome najavljuju i obustavu rada Vukašinović je rekao da je za danas zakazao veliki sastanak sadašnje uprave Jata, nove uprave Air Serbije i predstavnika Vlade Srbije sa predstavnicima sindikata.

Sporazum koji niko nije pročitao?

Jedan od zahteva sindikata je i da im se dostavi kompletan Sporazum o strateškom partnerstvu koji su Vlada Srbije i Etihad potpisali 1. avgusta 2013.


Ovaj sporazum nije objavljen u javnosti  i niko ga osim potpisnika i onih koji su radili na njemu nije video i pročitao. Javnosti se serviraju samo pojedini detalji iz sporazuma, ali šta je sve dogovoreno nije poznato.


Velibor Vukašinović, koji je vršilac dužnosti generalnog direktora Jat Airwaysa priznao je za Aviokarta.net da ni on još nije dobio ceo sporazum i da ne zna sve šta piše u njemu.

Na današnjem sastanku bi trebalo da budu dati odgovori na sva pitanja koja sindikat postavlja, a posle toga će najverovatnije biti izdato i zajedničko saopštenje.

On je negirao da stoji iza aktivnosti sindikata, ali je rekao i da će podržati svaku borbu za prava radnika ukoliko ona budu ugrožena. Rekao je i da je bio veoma iznenađen juče izdatim saopštenjem.

"Dva sata pre nego što je sindikat izdao saopštenje ja sam održao sastanak sa njihovim predstavnicima i na tom sastanku smo se dogovorili da će na sva pitanja koje su postavili dobiti uskoro odgovore, a oni su nakon toga izdali sporno saopštenje.  To nije bilo dobronamerno, time se samo bespotrebno uznemiruje javnost", rekao je Vukašinović.

U saopštenju koje je sindikat juče izdao navodi se da su razgovori sa upravom doživeli neuspeh i da će ako ne dobiju tražene odgovore pozvati zaposlene na obustavu rada i blokadu.

Ovo saopštenje su objavili svi domaći mediji, ali je ono posle nekoliko sati povučeno. Sindikat ga nije povukao, a Vukašinović tvrdi da Jatovo rukovodstvo nema ništa sa povlačenjem saopštenja.

U razgovoru sa Vukašinovićem smo se dotakli i teme negativne selekciju u samom Jatu zbog koje većina vrednih i stručnih radnika trpi već godinama, a sada su čak i najugroženiji u ovoj planiranoj reorganizaciji posla.

Vukašinović se složio da je negativne selekcije bilo ranije i da je zbog toga odmah po dolasku na sadašnju poziciju prvo smenio direktorku kadrovske službe. Podsetili smo ga da u Jat Airwaysu postoje brojni radnici koji su na svoje pozicije došli preko političkih veza i da na tim radnim mestima ne rade ništa, pa čak i ne dolaze na posao, a primaju daleko veće plate od radnika koji su u Jatu godinama, koji su stručni i koji rade svoj posao kako treba.

"Da, takvih radnika ima u Jatu, ali su oni nasleđeni od prethodnog rukovodstva. Mi ćemo učiniti sve da se ta praksa prekine i da oni koji rade dobro mogu da ostanu u firmi i da dalje napreduju, a da oni koji su nestručni ili ne poseduju odgovarajuće kvalifikacije budu smenjeni. To i jeste jedan od ciljeva planirane reorganizacija radnih mesta i mislim da je to dobro i da je to neophodno ovoj kompaniji".

Vukašinović je dodao da razume situaciju u kojoj su se našli zaposleni u Jatu koji su zabrinuti za svoju budućnost. "Ovo je sudbinski trenutak za mnoge i u potpunosti razumem njihov strah koji je možda i razlog za ovakvu ishitrenu reakciju", smatra on.

Za kraj je obećao da će kao predstavnik većinskog vlasnika Jat Airwaysa, učiniti sve da zaštiti interese Vlade Srbije ali i interese radnika.