Vest da je Turkish Airlines zabranio svojim stjuardesama da koriste crveni ruž za usne i da lakiraju nokte izazvala je veoma burne reakcije širom sveta.

Kompanija je momentalno optužena u javnosti da nastavlja sa prilagođavanjem strogim verskim pravilima što nije u duhu turskog sekularizma. Iz ove kompanije pak poručuju da je ova zabrana isključivo motivisana stilskim razlozima, a ne verskim.

Oni se pravdaju da stjuardese nemaju uniforme koje sadrže crvenu ili tamo ljubičastu boju pa bi korišćenje tih boja prilikom šminkanja stilski odudaralo od predviđenog izgleda kabinskog osoblja ove kompanije.

Međutim, iz Turkish Airlinesa nisu izašli sa internim pravilnikom kako bi trebalo da se šminka kabinsko osoblje imajući u vidu brend kompanije, već su izašli sa zabranom koja bez svake sumnje navodi na pomisao da je uzrokovana religioznim razlozima.

"Odjednom im smetaju ruž za usne i lak za nokte koji većina nas koristi već godinama", rekla je za Reuters Asli Gokmen, stjuardesa koja je prošle godine zajedno sa još 300 svojih kolega ostala bez posla zato što je učestvovala u štrajku. Ona se sada pravnim putem bori da povrati svoj posao.

Samo nekoliko dana nakon što je ova zabrana objavljena javnosti se obratio i Temel Kotil, generalni direktor Turkish Airlinesa, koji je nevešto demantovao da je zabrane bilo.

…………………………………………..
Foto: Temel Kotil, generalni direktor Turkish Airlinesa

On tvrdi da je saopštenje procurelo u javnost od strane mlađih direktora koji su očigledno pogrešili i nisu se konsultovali sa upravom o tome pre nego što su izdali saopštenje.

Kotil je potvrdio da zabrana ipak ne postoji i da stjuardese mogu i dalje nositi ruž za usne i lak za nokte u bilo kojoj boji po svom izboru.

Bojazan da Turkish Airlines sledi često pominjani "tajni plan" turske Vlade prema kome se treba odreći sekularizma i postati islamska država sve je jača. Zabrana crvenog ruža samo je poslednja odluka u nizu koja je izazvala ovakve sumnje.

Iz ove kompanije je nedavno procurela informacija da se uveliko pripremaju nove uniforme za stjuardese koje su u otomanskom stilu i sastoje se od suknji do članaka.
 

…………………………………………………
Foto: Fotografija novih uniformi koja je "nezvanično" pricurela u javnost

 

Veoma burne reakcije je izazvala i odluka o ukidanju služenja alkoholnih pića na domaćim letovima.

Turkish Airlines je tada kritikovan da povlađuje islamističkim idejama vladajuće konzervativne Partije pravde i razvoja (AKP).

Ovo će biti već treći put u ovoj godini da menadžment Turkish Airlinesa mora da brani svoje odluke isključivo komercijalnim razlozima, ali nijedno od tih opravdanja ne deluje ubedljivo imajući u vidu da tursko društvo sve više postaje konzervativno i religiozno.