Beogradsko predstavništvo češke aviokompanije ČSA – Czech Airlines, biće zatvoreno od 1. juna 2011. godine, saopšteno je medijima u ovoj kompaniji. Pored kancelarije u centru grada biće zatvorena i kancelarija na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu.

Kako stoji u obaveštenju za javnost aerodromske i komercijalne poslove za ovu kompaniju obavljaće akreditovana agencija koja će uskoro biti izabrana. Postupak izbora glavnog prodajnog agenta (GSA) je u toku i informacija o rezultatima tendera se očekuje uskoro.

Da postoje problemi u ČSA moglo se zaključiti na osnovu redukovanog letnjeg reda letenja kada je ova kompanija ukinula drugi dnevni let između Beograda i Praga. Nedavno je, međutim, iz ČSA stigla još jedna zabrinjavajuća informacija: umesto svakodnevno, na ovoj liniji leteće se samo četiri puta nedeljno. Ovaj značajno redukovan red letenja se primenjuje i sada.

Avioni Boeing 737-500 kapaciteta oko 100 putnika lete između Praga i Beograda ponedeljkom, sredom, petkom i nedeljom. Međutim kako nezvanično saznajemo i ovi letovi su pod velikim znakom pitanja. U ČSA su nezadovljni popunjenošću ove linije i posebno malim brojem putnika koji lete direktno između dva grada. Broj transfernih putnika je zadovoljavajući ali nedovoljan za rentabilnost linije.

Postoji bojazan da će jedna od najstarijih direktnih avionskih linija u Evropi biti ukinuta. ČSA povezuje Prag i Beograd 65 godina u kontinuitetu. Linija je otvorena 1946. godine i bila je suspendovana samo za vreme sankcija prema SR Jugoslaviji kada je bio zabranjen vazdušni saobraćaj sa našom zemljom. Generalni agent koji tek treba da bude izabran će imati zadatak da u naredna tri meseca popravi prodaju, u suprotnom će liniji biti ugašena.

Prvi problemi na ovoj liniji nastali su kada se Jat Airways povukao sa rute Beograd-Prag i kada je ČSA, ostavši sam iskoristio novostečeni monopol pa je drastično podigao cene aviokarata između dva grada. Povratne karte su koštale od 280 evra bez taksi. Ubrzo su cene neznatno padale pa je karta kasnije bila 220 a zatim i 180 evra bez taksi, što je veoma visoka cena za tu relaciju. Putnici su brzo izgubili interes za odlazak avionom u Prag, koji inače važi za jednu od najpopularnijih turističkih gradskih destinacija kod putnika iz Srbije.