Češki avioprevoznik Czech Airlines (ČSA) je prošle godine prevezao 7,5% manje putnika nego 2010. što je posledica smanjivanja broja aviona u floti i ukidanja linija u okviru mera štednje, istakao je potpredsednik kompanije Džordž Marek.

Prema njegovim rečima toliki pad broja putnika je na neki način uspeh, imajući u vidu da je broj letova smanjen za 17,4%.

ČSA poslednjih godina ukida brojne linije među kojima su i London, Beč, Cirih, Beograd, Istanbul, Sarajevo, Tel Aviv. Ukinute su i sve interkontinentalne linije, pa je tako prestao i redovan saobraćaj prema Njujorku, Čikagu, Montrealu, Pekingu.

Prema najavama iz ČSA u ovoj godini će kompanija biti usmerena na istočna tržišta, odnosno na Rusiju i zemlje bivšeg SSSR-a. "ČSA će pokušati da se pozicionira kao kompanija koja će povezati Istok i Zapad", istakla je portparolka Hana Hejskova.

ČSA će u 2012. leteti do 48 destinacija u 31 zemlji. Nedeljno će se obavljati 432 povratna leta, a ponuda će biti proširena na blizu 100 destinacija u 50 zemalja zahvaljujući saradnji sa kod-šer partnerima i kompanijama koje su u Sky Team alijansi.

Prema podacima iz rezervacionih sistema ČSA će nastaviti sa smanjenjem saobraćaja i u ovoj godini. Planirano je gašenje linija prema: Atini, Bejrutu, Larnaki, Oslu, Skoplju i Sofiji. ČSA gasi i linije iz Bratislave prema Larnaki i Rimu, čime se potpuno povlači sa ovog aerodroma, gde je tokom prošle godine uspsotavio bazu i najavio dodatno širenje.

Najavljeno gašenje linija ka Skoplju i Sofiji, nakon Istanbula, Atine i Beograda i Sarajeva predstavlja potpuno povlačenje ove kompanije sa Balkana, koji je nekada bio među njenim najjačim tržištima.

Jedina nova linija koja je u planu je do Ufe, glavnog grada ruske republike Baškorstan, planirana za 28. mart.

ČSA je zbog finansijskih problema odlukom češke vlade spojen u jedno preduzeće (Češki Aeroholding) zajedno sa profitabilnim aerodromom Prag i još nekim zavisnim preduzećima. Početkom ove godine u holding će biti uključena i ČSA Tehnika. Ideja češke vlade je da profitabilna preduzeća unutar holdinga kao što su Tehnika i praški aerodrom doprinesu smanjenju troškova ČSA i stabilizuju njegove finansije kako bi se sprečio bankrot kompanije. Generalni direktor holdinga Miroslav Dvoržak u najnovijem interevju Lidovim Novinama kaže kako je malo verovatno da bi ČSA mogao biti prodat stranom investitoru tokom ove godine, s obzirom na krizu koja je zavladala u avio industriji.