Već sedmi dan traje štrajk u hrvatskoj nacionalnoj aviokompaniji Croatia Airlines. Sindikat pilita i kabinskog osoblja ove kompnije štrajkuje zbog plana da im se plate smanje za 20% usled nagomilanih dugova kompanije i finansijske krize u kojoj se našla.

Croatia Airlines zbog štrajka dnevno beleži velike gubitke. Očekuje se da će nakon današnjeg dana oni ukupno iznositi milion evra, dok je ukupan dug kompanije premašio 52 miliona evra zbog čega su i planirane mere štednje.

Hrvatski mediji objavljuju saznanja o veoma luksuznom životu direktora Croatia Airlinesa Krešimira Kučka što dodatno zagreva inače pregrejane odnose zaposlenih i uprave.

Član uprave kompanije Zlatko Širac izjavio je danas za medije da je uprava "dala zaposlenima zadnju ponudu i sad je na njima da se oko toga odrede". Navodno, prema još uvek nepotvrđenim informacijama piloti su pristali na predloženu platformu, ali kabinsko osoblje nije.

Dok traje štrajk Croatia Airlines je prinuđena da otkazuje veliki broj letova. Prema vanrednom redu letenja za danas otkazano je 22 leta, dok će preostalih 18 biti obavljeno avionima drugih aviokompania (Trade Air, Air Expolore, Adria Airways, BH Air, Enter Air).

Hrvatski analitičari smatraju da ukoliko se dogovor ne postigne i ako se štrajk nastavi i narednih dana jedina opcija koja ostaje Croatia Airlinesu je stečaj. U tom kontekstu se pominje sudbina mađarskog Maleva ili belgijske Sabena-a. Domaći političari iz vlasti smatraju da nacionalna aviokompanija treba da ode u stečaj, ako nije u stanju da živi od sopstveno zarađenog novca.

"Hrvatska je odabrala kapitalistički model s tržišnom ekonomijom u kojoj se plaća mora zaraditi. Stoga je neprihvatljivo da uz prosvjetare i liječnike na državnom proračunu budu i željezničari, piloti i stjuardese", izjavio je danas hrvatski ministar finansija Slavko Linić povodom situacije sa nacionalnom aviokompanijom. On tvrdi da Croatia Airlines više neće živeti na račun poreskih obveznika, a ako to nije moguće onda "Hrvatska više neće imati svoju nacionalnu aviokompaniju".