China Airlines, nacionalna aviokompanija Kineskog Tajpeja (Tajvana) je 14. septembra zvanično objavila svoje namere da se priključi avioalijanski Sky Team čiji je Air France jedan od osnivača.
„Uključivanje China Airlines-a u našu mrežu učvrstiće Sky Team-ovo prisustvo na svekineskom tržištu, u regionu koji konstantno beleži značajan ekonomski napredak“, istakao je Leo Van Vijk (Leo van Wijk), predsednik upravnog odbora Sky Team-a.

Mreža linija China Airlines-a dopunjava postojeće linije koje obavljaju druga dva kineska člana ove velike svetske alijanse: China Southern sa sadašnji član sa bazom u Guangdžou i China Eastern budući član sa bazom u Šangaju. Saradanja ove tri aviokompanije kroz Sky Team na velikom kineskom tržištu samo će ojačati alijansu na tim prostorima. Ulazak prve tajvanske aviokompanije u neku avioalijansu pomoći će naporima Tajpeja da postane važno vazduhoplovno čvorište u azijsko-pacifičkom regionu. Sa svoje 93 rute China Airlines obogatiće Sky Team kojoj će doneti i četiri potpuno nove destinacije: Okinavu, Mijazaki, Surabaju i Palau

China Airlines je jedna od vodećih azijskih aviokompanija u putničkom i kargo saobraćaju koja sa mladom flotom od 66 aviona (46 putničkih i 20 teretnih) leti do 93 grada u 28 zemalja . Prosečna starost flote je 7,9 godina.

Sky Team je jedna od tri najveće globalne avioalijanse. Zasnovana je na veoma bliskoj saradnji 13 aviokompanija. Osnovana je 2000. od strane Air France-a, Delta Air Lines-a, Korean Air-a i Aeromexica. Pored ovih kompanija u alijansi su još i Aeroflot, Czech Airlines, Alitalia, KLM, TAROM, Air Europe, China Southern, Kenya Airways i Vietnam Airlines. Početkom ove godine China Eastern je najavila ulazak u alijansu. Aviokompanije Sky Team-a dnevno obave 12.500 letova do 898 destinacija u 169 zemalja sveta. Godišnje prevezu 385 miliona putnika a ove godine su proslavili 10 godina postojanja.