Češka aviokompanija ČSA najavila je posle dužeg vremena nove linije.

Ova kompanija koja se godinama bori za opstanak i za svoje mesto na tržištu, sada pokušava da uspostavi neke neobične konekcije sa manje traženim evropskim gradovima.

U planu je da se Prag od naredne letenje sezone poveže sa irskim Korkom (ORK), španskim Bilbaom (BIO) i italijanskom Bolonjom (BLQ).

U Rusiji, koja važi za tradicionalno jako tržište ČSA, biće otvorene dve nove linije, prema Kazanju (KZN) i Kalinjingradu (KGD).

Novi koncept organizacije linija

Posebno interesantna je nove linije prema Bilundu (BLL) u Danskoj, koja će biti test za nove vezane letove koje planiraju u ČSA. Ova linija će radnim danima biti produžena do glavnog grada norveške Osla (OSL), a putnicima će se nuditi i mogućnost da kupuju karte između Bilunda i Osla.

Sličan koncept ČSA želi da primeni i na postojećim linijama do Kopenhagena i Stokholma, koje pojedinim danima planira da poveže. U razmatranju su i vezane linije: Prag – Bratislava – Košice kao i Prag – Hamburg – Geteborg.

Češka aviokompanija je nastavila da se bori za opstanak i nakon ulaganja Korean Airlinesa, koji je postao vlasnik 44 posto akcija. ČSA je od aviokompanije koja je obavljala značajan interkontinentalni saobraćaj spala na regionalnu aviokompaniju koja je u jednom trenutku želela da poveže brojne ruske sekundarne aerodrome sa Zapadnom Evropom, pa je sledeći tu ideju ukinula mnoštvo linija koje su bile ključne za punjenje interkontinentalnih letova. Tako su ukinute sve linije sa Balkana, a razbijena je i dobra veza sa čvorištima alijanse Sky Team, kojoj ČSA pripada. Ovo je sve uticalo na drastičan pad broja putnika ka Severnoj Americi i Aziji, pa je ČSA ubrzo ukinula kompletan dugolinijski saobraćaj.

Niz loših odluka

Niz loših poslovnih odluka krunisan je ukrajinskom krizom i sukobom Evrope sa Rusijom, koji su doneli drastičan pad interesovanja putnika za ključne linije ČSA. Zbog toga, novi vlasnik Korean Airlines želi da izvrši reorganizaciju kompanije tokom koje će otpustiti čak trećinu zaposlenih, uključujući i pilote i kabinsko osoblje. Planirano je da bude otpušteno 70 od 230 pilota, 150 od 400 članova kabinskog osoblja, kao i 60 od 270 administrativnih radnika.

ČSA namerava i da smanji flotu, vraćanjem šest mladih Airbusovih aviona A320 (prosečna starost 7,5 godina), koji su iznajmljeni od sopstvene ćerke kompanije Travel Service. Ovi avioni su već ponuđeni za prodaju na svetskom tržištu.

Odluke o otpuštanju radnika i smanjenju flote dočekane su na nož od strane zaposlenih u kompaniji koji su najavili veliki štrajk. Iz uprave su poručili da su sve odluke donete uz 100-procentnu podršku akcionara. Oni veruju da zbog toga neće doći do štrajka.