Avion Carpatair-a ATR-72-500 koji je leteo za Alitaliju na liniji od Pize do Rima, izleteo je sa piste rimskog aerodroma u subotu 2. februara kasno uveče.

U avionu se nalazilo 46 putnika i članova posade, a prema najnovijim informacijama u ovom incidentu lakše je povređeno 16 putnika.

Prema svedočenju putnika iz aviona, avion je imao tvrdo sletenje, nakon čega je odskočio od piste i sleteo sa nje u stranu zaustavivši se 50-tak metara dalje na zemlji. U vreme sletanja bio je veoma jak bočni vetar pa se pretpostavlja da bi i on mogao biti uzrok ovog udesa.

Rumunski avioprevoznik Carpatair od februara prošle godine leti za potrebe Alitalije na domaćim linijama u Italiji, avionima koji su ofarbani u oznake Alitalije. Italijanska novinska agencija ANSA je objavila fotografije sa mesta udesa na kojima se vidi da je Aitalija odmah nakon ovog događaja izbrisala svoje ime i logo sa aviona koji je završio van piste.


…………………………………….
Foto: Avion Carpatair-a odmah nakon izletanja sa piste i nakon uklanjanja Alitalijinih oznaka,
(c) Ansa

 

Zbog ovog udesa saradnja između Alitalije i Carpataira je momentalno suspendovana i rumunska aviokompanija prestaće da leti za Alitaliju na linijama od Rima do Ankone, Pize i Bolonje.

Ovaj udes je četvrti incident u nizu u ovoj godini koji se dogodio rumunskom Carpatairu u Italiji. Zbog toga je Alitalia samo par dana pre subotnjeg udesa pokrenula inicijativu za raskid ugovora.

Carpatair je rumunska privatna aviokompanija sa sedištem u Temišvaru i bazom na aerodromu "Traian Vuia" u ovom gradu. U floti ove kompanije se nalazi 14 aviona za regionalni saobraćaj (ATR-72, Foker 70, Foker 100, Saab 2000 i jedan Boeing 737-300).

Prosečna starost celokupne flote je 17,5 godina. Carpatair osim sopstvenog redovnog linijskog saobraćaja obavlja i letove za druge aviokompanije, pa je tako svojevremeno leteo i na liniji Riga-Beograd u ime letonskog AirBaltic-a.