Međunarodni aerodrom "Aurel Vlaicu" u Bukureštu, poznat kao "aerodrom Baneasa" biće namenjen isključivo privatnim letovima i poslovnoj avijaciji. Na ovom aeordromu je nedavno otvoren ekskluzivni poslovni terminal, površine 1500 kvadratnih metara, sa dva gejta za ukrcavanje u avion i kapacitetom za 30.000 putnika godišnje.

"Projekat pretvaranja aerodroma Baneasa u biznis aerodrom je najavljen pre više od godinu dana. Novi terminal će slućiti privatnim letovima od marta ove godine" – rekla je Anca Boagiu, ministar saobraćaja Rumunije. Prema planu ministarstva Baneasa će postati aerodrom za VIP letove. Radovi na unapređenju ovog aerodroma će biti nastavljeni sve do 2013.

Zbog blizine naseljima, na aerodromu su zabranjeni noćni letovi, u periodu između od 22 časa pa do 6 sati narednog jutra. Aerodrom Baneasa će od marta 2012. ostati bez komercijalnih letova. Sve svoje letove sa ovog aerodroma povući će lowcost kompanije Wizz Air, Blue Air, i Germanwings.

Ove kompanije će preseliti sve svoje letove na glavni bukureštanski međunarodni aerodrom Henri Koanda (Otopeni). Wizz Air je zvanično potvrdio da će sve letove sa Banease prebaciti na Otopeni počev od 25. marta 2012. godine, nakon što je primio zvanično obaveštenje o zatvaranju aerodroma za komercijalni saobraćaj.

Karte Wizz Air-a će poskupeti zbog ove seobe, pošto je Otopeni skuplji aerodrom za aviokompanije. Wizz Air uprkos tome ostaje pri planovima za proširenjem operacija za 75% zbog čega se očekuje ulaganje od preko 100 miliona evra i otvaranje novih 500 radnih mesta. Već su najavljene nove linije prema Memingenu, Veroni i Palmi.

Bukureštanski aerodromi Baneasa i Otopeni zajedno imaju preko 7 miliona putnika godišnje, zbog čega su sasvim opravdana očekivanja da će na Otopeniju ove godine biti velike gužve kada se celoukupan aviosaobraćaj usmeri samo na njega.