Kanadska aviokompanija Air Transat će početi sa redovnim letovima između Kanade i Budimpešte od juna 2015. godine što će biti prvi transatlantski let iz Budimpešte posle tri godine pauze.

Nova linija će povezati Budimpeštu sa Torontom preko Montreala i obavljaće je avion Airbus A330-200 sa 345 putničkih mesta od kojih je 12 u biznis klasi (Club Class).

Prvi avion Air Transata će sleteti u Budimpeštu 18. juna 2015. godine.

I Beograd se nudio
Pre dve godine beogradski aerodrom "Nikola Tesla" je naručio studiju izvodljivosti za uspostavljanje redovnog saobraćaja između Srbije i Severne Amerike (Kanada i SAD). Ova studija je pokazala da je Toronto jedina tržišno održiva destinacija u Severnoj Americi sa nešto preko 30.000 putnika na godišnjem nivou. Tadašnje rukovodstvo beogradskog aerodroma je imalo plan da pregovara upravo sa Air Transatom u vezi sa uspostavljanjem redovne linije između Toronta i Beograda.

Let će se u početku obavljati jednom nedeljno: sredom iz Toronta (TS702) i četvrtkom iz Budimpešte (TS 703), a iz Air Transata i budimpeštanskog aerodroma veruju da postoji mogućnost za kasnijim povećanjem broja letova.

"Prema preliminarnim istraživanjima pokazalo se da postoji stvarna potražnja za ovakvom linijom kako među turistima tako isto i među poslovnim putnicima", rekao je Jost Lammers, izvršni direktor aerodroma u Budimpešti.

Air Transat je kanadska aviokompanija sa bazom u Montrealu, koja obavlja redovan i čarter saobraćaj većinom do turističkih destinacija u Karibima kao i do mnogih evropskih gradova.