British Airways je napustio Evropsko udruženje aviokompanija (AEA) čiji je jedan od osnivača bio.

Ovaj je avioprevoznik zajedno sa Iberijom odlučio da se povuče iz najuticajnijeg evropskog udruženja avioprevoznika (AEA), zbog neslaganja sa politikom udruženja prema konkurenciji.

"Zbog ozbiljnog neslaganja sa politikom udruženja ne možemo se dalje smatrati njegovim delom", stoji u saopštenju IAG-a.

Air Serbia napustila AEA

Našeg nacionalnog avioprevoznika nema više među članovima Evropskog udruženja aviokompanija.


AEA je za naš sajt potvrdila da je Air Serbia donela odluku da napusti ovo udruženje i ta je odluka stupila na snagu 1. januara 2015.

International Airlines Group (IAG), aviokompanija koja je vlasnik British Airwaysa i Iberije oštro se usprotivila lobiranju udruženja protiv zalivskih aviokompanija Emirates i Etihad Airways iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Qatar Airways iz Katara.

"Verujemo da je globalna liberalizacija u aviosaobraćaju od ključnog značaja za dalji razvoj i ne želimo oko tog važnog pitanja da pravimo kompromise", navodi se u oštrom saopštenju, u kome se takođe dodaje da je za žaljenje lobiranje evropskih aviokompanija protiv zalivske trojke.

Reakcije IAG-a  nisu iznenađujuće s obzirom da je jedan od suvlasnika ove kompanije i Qatar Airways. Katarski prevoznik je od januara ove godine vlasnik 9,9 posto deonica IAG-a.

Među članicama Udruženja evropskih avioprevoznika su i neke aviokompanije u kojima Etihad Airways ima vlasnički udeo: Air Berlin i Alitalia, ali ne i Air Serbia, koja je bez objašnjenja napustila ovo udruženja, čiji je Jat Airways bio član od 1971. godine.

Aviokompanije, članice udruženja, predvođenje Lufthansa Groupom i Air France-KLM-om zajedno sa američkim aviokompanijama snažno lobiraju protiv netransparentnog poslovanja zalivskih kompanija kao i neograničenih državnih subvencija i besplatnog goriva koje ove dobijaju.

U udruženju su sledeće evropske aviokompanije: Adria Airways, Aegean Airlines, Air Baltic,  Air Berlin, Air France, Air Malta, Alitalia, Austrian Airlines, Brussels Airlines, Croatia Airlines,Finnair, Icelandair, KLM, LOT, Lufthansa, Luxair, Meridiana, SAS Scandinavian, Swiss International Air Lines, TAP Portugal, TAROM, Turkish Airlines, Ukraine International Airlines.

Članovi udruženja su i kargo prevoznici: Cargolux, TNT, DHL.

Udruženje su napustile aviokompanije: Air Serbia, Czech Airlines, British Airways, Iberia, Virgin Atlantic.