British Airways je počeo testiranje tarifa koje neće uključivati predati prtljag. Za razliku od KLM-a koji je nedavno najavio naplatu predatog prtljaga u vidu dodatne opcije, British Airways će uraditi obrnutu stvar – ponudiće jeftinije karte za putnike koji putuju bez prtljaga.

U početku će ove tarife biti dostupne samo na pet linija sa polaskom sa aerodroma Gatwick u Londonu. Na linijama do Amsterdama, Dubrovnika, Džerzija, Tunisa i Torina putnici će imati jednu tarifu dodatnu.

Oni mogu od 26. februara da kupe karte u jednom pravcu po cenama od 39 funti do Amsterdama, ili 69 funti do Torina. Ovakve karte će imati samo uključen prevoz ručnog prtljaga prema pravilima kompanije.

Ukoliko putnik želi može naknadno dodati i prtljag na ovu tarifu uz doplatu od minimum 20 funti po pravcu, u zavisnosti od destinacije.

U Velikoj Britaniji je započela velika javna polemika na ovu temu pošto je samo par dana ranije holandski KLM objavio da će od aprila početi dodatno da naplaćuje predati prtljag. Putnici su se sa razlogom uplašili da će ovo postati trend među takozvanim redovnim avioprevoznicima koji do sada u ceni prevoza uključuju i prevoz prtljaga i ketering.

Javnost se sa pravom pita da li to regularni prevoznici polako postaju lowcost? Iz Ryanair-a sarkastično poručuju da su srećni što se British Airways počeo usvajanje Ryanair-ovog modela poslovanja".

Iz British Airwaysa odgovaraju da se radi samo o davanju većih mogućnosti putnicima. "Oni sada mogu slobodno da odluče šta im je tačno potrebno tokom leta i da samo to plate. Svi oni koji predaju svoj prtljag mogu to i dalje uraditi po istim cenama kao i do sada", rekao je Piter Simson, direktor British Airwaysa na aerodromu Gatwick.