International Airlines Group (IAG) koja je vlasnik britanskog avioprevoznika British Airways i španske Iberije objavio je danas finansijske rezultate za prošlu godinu.

Prema ovim podacima IAG je zabeležio ukupan gubitak (neto gubitak, pre oporezivanja) u iznosu od 997 miliona evra u 2012. godini (U 2011. ostvarena je neto dobit od 503 miliona evra).

Prema podacima koje je javnosti predstavio Vili Volš, izvršni direktor IAG-a, British Airways je napravio 347 miliona evra operativnog profita, ali je Iberija imala operativni gubitak od 351 miliona evra. U ukupnom gubitku učestvuju i troškovi restruktuiranja Iberije u iznosu od 545 miliona evra.

Volš je naglasio da je na rezultate uticala u velikoj meri cena goriva. Ukupni troškovi za gorivo porasli su za 20%. On ipak ističe da je ostvaren porast prihoda od preko 10% i da bi rezultati bili još bolji da cena goriva nije rasla.

U prošloj godini je urađen veliki posao na integraciji aviokompanije BMI koja je kupljena od Luftansa Grupe. Takođe je započet i obiman i težk posao restruktuiranja španske Iberije. Prema planu trebalo bi da otkaz dobije do 3800 radnika i da kapaciteti komapnije budu smanjeni za 15%. Ovaj plan osporavaju sindikati zaposlenih u Iberiji, koji su počeli sa serijom štrajkova.

Druga po redu obustava rada planirana je od 4. do 8. marta. Glavna parola na štrajku je "Britanci idite kući" kojom radnici iskazuju svoju ljutnju na British Airways za koga tvrde da želi da ugasi i uništi Iberiju.
 

……………………………….
Foto: Prizor sa jednog od protesta radnika Iberije, (c) Guardian

 

Tokom štrajka od 18. do 22. februara otkazano je na hiljade letova, a radnici su se sukobili sa policijom na madridskom aerodromu Barajas (Barahas).

Volš smatra da bi do marta trebalo postići dogovor sa sindikatima kako bi štrajk prestao, ali on i navodi da je program restruktuiranja neophodan i da bi ga trebalo što pre nastaviti i ubrzati posebno sad kada su stigli finansijski rezultati.