Nova aviokompanija registrovana u Bosni i Hercegovini Bosnian Wand Airlines (BWA) i zvanično je počela sa radom u nedelju, 25. januara promotivnim letom između Sarajeva i Atine.

Prvi avion u bojama ove kompanije Airbus A321 poveo je na jednodnevni izlet predstavnike raznih bosanskohercegovačkih institucija, udruženja, medija i turističkih agencija.

Kompanija Bosnian Wand Airlines je osnovana sa ciljem da se Bosna i Hercegovina poveže sa važnim destinacijama u Svetu, rekla je povodom prvom leta ove kompanije njena predstavnica za medije i odnose sa javnošću Elma Zećo.

"Kompanija stavlja akcenat kako na evropske tako i na bliskoistočne destinacije. Građanima BiH zasigurno su najinteresantniji letovi iz Sarajeva. Osim linije ka Atini u ponudi su i letovi prema Amsterdamu, Stokholmu, Malmeu i Frankfurtu", rečeno je novinarima na letu za Atinu.

Iz ove kompanije navode i da će veza ka bliskoistočnim destinacijama, Bagdadom i Erbilom biti ostvarena preko Stokholma, a u pripremi je i let za Džedu, koji će biti realizovan iz Sarajeva.

Javnost je povodom prvog leta mogla da sazna i neke detalje u vezi sa osnivanjem kompanije. Kako je potvrđeno BWA je trenutno kompanija za pružanje usluga avio saobraćaja i turizam. Ona nema sopstveni AOC (operativnu dozvolu) tako da se ne može smatrati avio prevoznikom. Letove će do dobijanja dozvole obavljati pod licencom grčkog avioprevoznika Hermes Airlines. Od ove kompanije je BWA iznajmila avion Airbus A321 sa 220 putničkih mesta, kojim planira da obavlja saobraćaj.