Bosna i Hercegovina je danas u ranim jutarnjim časovima uspešno preuzela kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom, saopšteno je na konferenciji za novinare Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i hercegovine (BHANSA).

Po lokalnom vremenu BHANSA je preuzela svoj vazdušni prostor u rano jutros u 4:14 kada je Bosnu nadleteo saudijski avion.

"Ovo je zaista istorijski događaj za nas i delo naših kontrolora, naših inženjera, menadžmenta i izuzetno dobre podrške naših suseda, pre svega SMATSA (Kontrole letenja Srbije i Crne Gore), CCL-a, (Hrvatske kontrole zračne plovidbe) i Eurocontrola. To nije nešto što samo mi vodimo, vo je međunarodnog karaktera, povezano je i međusobno uslovljeno. Bilo je potrebno sve to posložiti i usaglasiti da bi se ovaj proces tranziciji usavršio", rekao je Dželal Hasečić, zamenik direktora BHANSA.

Bosna i Hercegovina do sada nije imala kontrolu nad svojih vazdušnim prostorom, osim kontrole aerodromskog prilaza na aerodromima u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli. Kontrolu srednjih i gornjih slojeva vazdušnog prostora obavljale su srpska i hrvatska kontrola letenja.