U Sarajevu je počela sa radom nova bosanskohercegovačka aviokompanija neobičnog imena Bosnian Wand Airlines. Wand je engleska reč koja znači čarobni štapić, onaj kakav koriste čarobnjaci.

Da li će za opstanak ili uspeh ove kompanije biti potreban čarobnjak nismo uspeli da saznamo, ali ono što je za početak potrebno da bi se rodila nova aviokompanija je avion, a oni ga imaju – Airbus A321.

Sa jednim avionom ova kompanija počinje svoj život na balkanskom nebu. Prvi let koji je bio zakazan za danas, petak 9. januar u 10 časova sa sarajevskog aerodroma do Amsterdama, otkazan je!

Iz kompanije nisu izdali nikakvo saopštenje, ali su dan pre toga povodom prijema prvog aviona u svoju flotu, na svečanosti održanoj na sarajevskom aerodromu izjavili kako imaju viziju da postanu prepoznatljiv nacionalni brend na vazduhoplovnom tržištu.

"Verujemo da je to moguće. Analizom nekih 100 eksperata odlučeno je da je Bosna i Hercegovina među najboljim delovima sveta za ulaganje", kažu iz ove kompanije, koja je prema nezvaničnim informacijama osnovana iračkim kapitalom.

Jedan od njenih menadžera, Haris Čoloman, je povodom prijema prvog aviona izjavio kako će on leteti od Sarajeva do Atine, Stokholma, Amsterdama, Geteborga te Erbila u Iraku, mada se prema nekim nezvaničnim informacijama umesto Erbila pominje Džeda u Saudijskoj Arabiji.

Jedna od ideja nove kompanije je da Sarajevo poveže sa Evropom ali i sa zemljama Bliskog istoka. Na sajtu ove kompanije stoji da u planu imaju veći broj aviona Airbus A320 i A321 i da nameravaju da lete iz Sarajeva do 60 destinacija.

Prema redu letenja Bosnian Wand Airlines bi leteo jednom nedeljno do Amsterdama, Atine, Stokholma i Geteborga do kraja zimskog reda letenja. Karte su se već našle u prodaji po ceni od 150 evra po smeru, a za nabrojane destinacije je objavljena i specijalna januarska promocija u okviru koje su karte skoro duplo jeftinije.