Dve čarter aviokompanije čekaju na izdavanje dozvola za obavljanje sezonskog saobraćaja prema letovalištima na Mediteranu u sklopu turističkih aranžmana domaćih turoperatora.

Italijanski Mistral Air (7M) zatražio je jedan let nedeljno između Beograda i Katanije, na italijanskom ostrvu Sicilija.

Ovaj let bi trebalo da se obavlja svakog petka, počev od 20. juna pa do 26. septembra.

Letovi za Antaliju su krcati
Kako Aviokarta.net saznaje Antalija je i ove godine najpopularnija čarter destinacija iz Beograda. Sezona čarter letova je počela još 19. aprila, a avioni koji saobraćaju ka ovom popularnom turskom letovalištu su krcati.

Do sada su sa letovima ka Antaliji počeli Freebird Airlines, čiji je Boeing 737-800 sa 189 putničkih na poslednjim letovima bio popunjen do poslednjeg mesta. Onur Air koji osim do Antalije leti i do Bodruma koristi Airbus A321 sa 220 putničkih mesta i kako saznajemo leti takođe pun.

Letove ka Antaliji otpočela je i Air Serbia koristeći avione Boeing 737-300 pod brendom Aviolet.

Liniju će najverovatnije održavati avionom 737-400 sa 168 putničkih mesta.

Mistral Air je čarter aviokompanija koja je u većinskom vlasništvu italijanske pošte. Italijanska kompanija je nedavno imala bezuspešan pokušaj povezivanja Niša redovnom linijom sa Trstom.

Drugi novi prevoznik na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" je turski čarter avioprevoznik BoraJet (YB).

Planiran je jedan let nedeljno na liniji od Beograda do Antalije. Let bi se obavljao četvrtkom od 26. juna do 23. oktobra.

BoraJet je mlada turska regionalna aviokompanija koja obavlja redovan i čarter saobraćaj unutar Turske.

Baza BoraJeta je na istanbulskom aerodromu Sabiha Gukčen (SAW), a prva je uspostavila saobraćaj pre nekoliko godina sa novootvorenim aerodromom Gazipaša kod Alanje.

Nije poznato kojim će avionom ova kompanija obavljati letove između Antalije i Beograda, s obzirom u svojoj floti ima samo pet aviona ATR 72-500, koji nije pogodan avion za tako duge letove. BoraJet ima dobru saradnju sa turskom nacionalnom aviokompanijom Turkish Airlines i posebno sa njenom ćerkom kompanijom AnadoluJet.