Bosanskohercegovački avioprevoznik "B&H Airlines" ostao je bez svog najvećeg aviona. Avion Airbus A319, koji je bio u vlasništvu Turkish Airlines-a, vraćen je ovoj kompaniji i sada se nalazi "privremeno prizemljen" na istanbulskom aerodromu.

Prema pisanju Dnevnog Avaza, razlog za povlačenje najvećeg aviona iz flote je sukob dva partnera unutar kompanije. Partner Vlade Federacije BiH je Turkish Airlines, koji ima udeo od 49% nacionalnog avioprevoznika FBiH. Avion će ostati prizemljen dok se ne postigne dogovor dva partnera oko spora u vezi sa dugovanjima za najam aviona.

U B&H Airlines-u negiraju da je avion "prizemljen" i da se radi samo o smanjenju operacija iz tehničkih razloga, pošto je prema rečima predsednika upravnog odbora kompanije Gorana Jovanovića, avion "na servisu u Istanbulu". B&H Airlines trenutno raspolaže sa dva aviona ATR-72, od kojih jedan nije operativan pošto u kompaniji nemaju novca za njegovo redovno održavanje.

Sa ovim jednim avionom B&H Airlines trenutno održava samo liniju ka Istanbulu i povremeno ka Cirihu. Linija ka Amsterdamu i Kopenhagenu su ugašene krajem prošle godine, dok su nedavno najavljene linije prema Beču, Skoplju i Diseldorfu ukinute i pre nego što su pokrenute.