Bugarska čarter aviokompanija Balkan Holidays Airlines (BH Air) je objavila da počinje sa letovima između Sofije i Njujorka i Čikaga od  narednog proleća, pišu bugarski mediji.

U saopštenju BH Aira od pre nekoliko dana navodi se da je kompanija obezbedila dozvolu američkih vazduhoplovnih vlasti za obavljanje putničkog prevoza između Bugarske i SAD.

Nisu poznati detalji planiranih letova, a navodi se samo da će biti četiri leta nedeljno.

U dozvoli američkih vlasti je navedeno i da se saobraćaj može obavljati direktno ili preko bilo kog grada unutar Evropske unije.

Izvršni direktor kompanije Ianko Ivanov je naveo da se još samo čeka da dozvolu izdaju i bugarske vazduhoplovne vlasti i letovi mogu da počnu, pošto je avion za interkontinentalni saobraćaj već ušao u flotu BH Aira.

Ova kompanija je nedavno nabavila svoj prvi širokotrupni avion Airbus A330-200 koji ima kapacitet za 266 putnika, od toga 24 u biznis klasi.

Prema planovima kompanija prodaja karata bi trebalo da počne već na jesen, a u kompaniji računaju i na putnike iz okolnih zemalja: Rumunije, Srbije, Makedonije, Grčke i Albanije posebno imajući u vidu da osim Turkish Airlinesa u ovom regionu niko drugi ne obavlja redovan saobraćaj prema SAD.

Foto: Avion Airbus A330-200, koji je nedavno uključen u flotu BH Aira