Ceo svet bruji o vesti da je britanska aviokompanija Monarch Airlines uvela nova sedišta u svoje avione koja ne mogu da se obaraju.

I dok se većina svetskih aviokompanija utrkuje koja će više da obori sedište, Monarch se odlučio na sasvim suprotan korak osluškujući šta putnici imaju da kažu po tom pitanju.

Iako se obarajuća sedišta smatraju udobnim to zapravo važi samo za onoga ko obara sedište, dok je za putnika iza stvar sasvim drugačija.

"Platio sam putniku ispred sebe 20 dolara samo da ne obara svoje sedište. To bi trebalo da mi aviokompanija refundira", izjavio je jedan američki putnik, dok je drugi naveo kako je "glava sa kosom punom peruti bila na samo nekoliko inča od njega i da to stvarno nije u redu". Mnogo je smešnih priča na ovu temu širom sveta, ali ljudima kojima je putovanje preselo zbog nekoliko santimetara navodnog komfora nije do šale.

Na letovima su česte svađe, pa čak i napadi besa i tuče među putnicima, a da je obaranje sedišta jedan od glavnih razloga pokazalo je i nedavno objavljeno istraživanje agencije Skyscanner koja se bavi trendovima u aviosaobraćaju. Čak 91% putnika je saglasno da bi obaranje sedišta trebalo u potpunosti zabraniti, a na Zapadu su čak i pokrenute peticije da se ovo zabrani.

Zagovornici ideje o zabrani obaranja sedišta navode da je apsurdna pomisao da će sedište koje je oboreno samo par santimetara povećati udobnost putnika. To je zabluda sa čije druge strane se nalazi daleko veće ugrožavanje udobnosti drugog putnika.

Monarch Airlines je zato slušajući svoje putnike odlučio da uvede nova sedišta u sve svoje avione. Ona će biti tanja, ergonomska i imaće brojna poboljšanja, poput specijalnog držača tableta, ali neće imati mogućnost da se obaraju ni za milimetar. Ujedno nova sedišta su zbog lakših materijala od kojih su napravljena i ekološka. Zbog smanjene težine sedišta ušteda na letu od Velike Britanije do Egipta iznosi čak 255kg goriva, što je ekvivalent 816kg ispuštenog ugljen dioksida tokom jednog leta.

Monarch Airlines je britanski redovan avioprevoznik koji isključivo povezuje pet britanskih gradova sa letnjim destinacijama širom Mediterana.

Foto: Monarch Airlines, nova kabina sa sedištima koja ne mogu da se obaraju