Beloruska nacionalna aviokompanija Belavia je donela odluku o uspostavljanju redovne linije Minsk-Budimpešta-Beograd-Budimpešta-Minsk, saopšteno je danas iz ove kompanije.

Belavia će ovom linijom povezati direktno Minsk sa mađarskom i srpskom prestonicom, ali će uspostaviti i direktnu vezu između Beograda i Budimpešte.

"Ovakav jedinstveni let povezaće tri evropske prestonice. Očekujemo da ćemo privući i poslovne putnike i turiste, kao i beloruske, srpske i mađarske putničke agencije. Nova linija će sigurno povećati broj putnika koji presedaju u Minsku”, kazao je Anatolij Gusarov, generalni direktor Belavije.

Nova linija treba da počne 19. septembra 2013. godine. Prema saopštenju na njoj će saobraćati avion CRJ 100/200 (Canadair Regional Jet), sa 50 sedišta u jednoj ekonomskoj klasi.

Već neko vreme se dolazak Belavije u Beograd razmatra u visokim političkim krugovima dve zemlje o čemu smo pisali još u martu ove godine. Prema prvim planovima ova kompanija je trebalo da na novoj liniji leti jednom nedeljno i da ima pravo pete slobode na segmentu od Budimpešte do Beograda. Kako još uvek nije podnet zahtev u srpskom Direktoratu civilnog vazduhoplovstva nije poznato kako je tačno zamišljena buduća linija.

Kako smo nezavnično saznali nova linija će biti održavana dva puta nedeljno: ponedeljkom i četvrtkom. Avion Belavije će ponedeljkom sletati iz Minska i Budimpešte na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" u 10:40, a poletati ka Budimpešti i Minsku u 11:20 časova. Četvrtkom je planiran dolazak aviona u 16:10, a odlazak u 16:50.

Pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Milutin Popović je ranije za Aviokarta.net rekao da postoji ideja i mogućnost da na novoj liniji i Jat Airways uzme učešća i da se sklopi kodšer sporazum čime će i naša nacionalna aviokompanija moći da prodaje direktne letove od Beograda do Budimpešte i Minska. Ovakav dogovor bi mogao biti veoma izvestan imajući u vidu da je beloruska nacionalna aviokompanija nedavno učvrstila poslovnu saradnju sa avikompanijom Etihad, koja upravo vodi pregovore o preuzimanju Jata. Etihad je sa Belavijom baš kao i sa Jatom potpisao značajan kodšer sporazum, a od 15. juna je ka Minsku uveo svakodnevne letove.