Beloruska aviokompanija Belavia koja planira da od 19. septembra leti na liniji Minsk – Budimpešta – Beograd još uvek čeka izdavanje dozvole za ovaj let u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.

"Belavia je 1. jula podnela zahtev za izdavanje dozvole ali će morati da sačaka da prethodno vlade dve zemlje potpišu sporazum o vazdušnom saobraćaju", rečeno je za Aviokarta.net u Direktoratu.

U Ministarstvu saobraćaja Republike Srbije nam je potvrđeno da je sporazum "načelno završen" i da nema ništa sporno po tom pitanju. Još je samo ostalo da se članovi dve vlade dogovore kada i gde će sporazum biti i zvanično potpisan i nakon toga će biti moguće da Belavia dobije dozvolu.

Osim dozvole za letove između Belorusije i Srbije, Belavia očekuje i dozvolu za letove između Mađarske i Srbije, pošto je linija koja je planirana zamišljena da ide preko Budimpešte i da Belavia može da prodaje karte i za let od mađarske prestonice do Beograda i obrnuto.

Ovakva dozvola zahteva priznavanje prava "pete slobode" u aviosaobraćaju. Prema međunarodnim pravima "peta sloboda" je najčešće korišćena i ona dozvoljava složene linije sa više od dve destinacije (polazna, prolazna i dolazna) gde aviokompanija iz jedne zemlje ima pravo sletanja i skupljanja putnika u drugoj zemlji na svom putu ka krajnjoj destinaciji u trećoj zemlji.

Pravo pete slobode je potrebno da odobre obe strane zemlje, u ovom slučaju i Srbija i Mađarska. Prema rečima Milutina Popovića, pomoćnika ministra za vazdušni saobraćaj peta sloboda za Belaviju neće biti sporna i sporazum dve zemlje će biti liberalan odnosno dozvoljavaće velika prava aviokompanijama iz ove dve zemlje.

Nije poznato da li Mađarska i Belorusija imaju ovakav sporazum koji automatski dozvoljava petu slobodu ili će tek po ovom zahtevu o toj slobodi biti odlučeno posebno. Belavia je već odavno počela sa prodajom karata kako za Minsk tako i za Budimpeštu.