Vršilac dužnosti aerodroma Banja Luka, Davorin Minić je izjavio za lokalne medije da su pregovori o uspostavljanju letova Wizz Aira sa ovog aerodroma u završnoj fazi.

Prema njegovim rečima banjalučki aerodrom će uskoro poslati odgovor na ponudu Wizz Aira za letom do Skanidinavije. Minić je naveo da su iz Wizz Aira odgovorili na poziv avioprevoznicima za uspostavljanje saobraćaja iz Banja Luke predlogom za otvaranjem linija prema Malmeu, Londonu (Luton), Ajndhovenu i Dortmundu.

Aerodrom Banja Luka će prihvatiti ovu ponudu ali samo za letove do Malmea, i ukoliko se Wizz Air usaglasi sa ovim predlogom, redovan saobraćaj bi mogao da počne već u aprilu, dok bi prodaja karata počela od 1. januara 2013.

Mihić je rekao da banjalučki aerodrom ima 200 vazduhoplovnih operacija mesečno, ali da je reč o avionima generalne avijacije koji ne zadovoljavaju njegove potrebe, zbog čega je potrebno pronaći redovnu liniju iz Banja Luke.

"Moramo pronaći destinaciju ka aerodromu sa kojeg se može dalje otići bilo gdje u svijet, odnosno sa bilo kog dijela svijeta preko tog aerodroma doći u Banja Luku i po svim pokazateljima to je aerodrom Beč", kaže Mihić.

Aerodrom Banja Luka je zanimiljiv kineskim investitorima koji bi želeli da razvijaju kargo saobraćaj, a u toku su i razgovori sa grčkim avioprevoznicima koji su zainteresovani za uspostavljanje čarter linije tokom leta za prevoz turista. Mihić tvrdi da je interesovanje Grka veliko i da se uskoro očekuje novi sastanak na kome bi trebalo pronaći zajednički interes sa turističkim organizacijama.