U Beogradu je juče počeo 35. Sajam turizma. Na najvećoj turističkoj manifestaciji u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi učestvuje preko 1000 izlagača iz 46 zemalja sveta.

Turističke organizacije, agencije, turoperatori, hoteli, planinski centri, banje, jezera, gradovi, regije i zemlje sa svih kontinenata posetiocima nude aranžmane za predstojeću turističku sezonu.

"Putovanja u srcu" je moto ovogodišnjeg sajma koji je okupio veliki broj izlagača i posetilaca, ali kome i ove godine kao i svih prethodnih nedostaju učesnici iz oblasti aviosaobraćaja.

Na sajmu smo uspeli da pronađemo samo nekoliko štandova na kojima se predstavljaju aviokompanije i samo jedan štand na kome se predstavio jedan aerodrom.

Samostalan i veoma zapažen nastup na sajmu ima aviokompanija Qatar Airways. Najbolja aviokompanija na svetu, prema istraživanjima Skytrax-a, nastupa ove godine na beogradskom sajmu po prvi put nekoliko meseci nakon što je uspostavila i redovan saobraćaj prema Srbiji.

Na štandu Qatar Airwaysa posetioci mogu da se upoznaju sa vrhunskom uslugom ove kompanije, ali i da se za uspomenu slikaju u replici balona ispod kojeg se nalazi specijalno napravljena 3D fotografija Kineskog zida.

………………………………………….
Foto: Qatar Airways na beogradskom 35. Sajmu turizma

Posetioci koji uđu u korpu balona imaće osećaj kao da se nalaze u pravom balonu i da lebde baš iznad Kineskog zida.

Pored toga kamera ugrađena u konstrukciju balona ovekovečiće ovaj jedinstveni trenutak 3D putovanja iznad Kineskog zida, a ljubazno osoblje Qatar Airwaysa će vam fotografiju poslati besplatno emailom da je imate za uspomenu.

Aviokompanija Turkish Airlines takođe promoviše svoju sjajnu uslugu, sa posebnim akcentom na nove konekcije prema Severnoj Americi u okviru kampanje "Dobrodošli na Zapad".

Posetioci prostranog štanda ove kompanije koji se nalazi u okviru objedinjenog nastupa Turske u Hali 1 na beogradskom sajmu mogu da učestvuju u nagradnoj igri i da po završetku sajma osvoje dve besplatne karte do Istanbula.  Potrebno je da popune kupon i da odgovore na jednostavno nagradno pitanje.
 

…………………………………………..
Foto: Turkish Airlines na beogradskom 35. Sajmu turizma

U okviru nastupa Hrvatske nalazi se i predstavnik njihovog nacionalnog avioprevoznika Croatia Airlinesa. Martina Strašek Filipčić, predstavnik prodaje Croatia Airlinesa ponovila je da se ova kompanija vraća na tržište Srbije i ovog leta.

"Letećemo na liniji Split-Beograd, dva puta tjedno. Pokrivaćemo letnji red letenja u skraćenom obliku, od početka juna do kraja septembra", rekla nam je Strašek-Filipčić.

…………………………………………..
Foto: Croatia Airlines na beogradskom 35. Sajmu turizma

Pitali smo je da li su u kompaniji zadovoljni prošlogodišnjim rezultatima rada ove linije i da li planiraju širenje saobraćaja prema Srbiji:

"Izuzetno smo zadovoljni prošlom godinom. Punjenje je bilo odlično i ta linija se pokazala kao jedna veoma dobra odluka i zato je i nastavljamo ovog leta. Čak smo bili prijatno iznenađeni velikim interesovanjem za Split. Iako je linija odlična sumnjam da će doći do proširenja kapaciteta. Postoje brojna razmišljanja o još boljem povezivanju Hrvatske i Srbije, a postoji ideja i o liniji iz Zagreba, ali smo još daleko od toga. Trenutno nemamo dovoljna aviona da bismo se mogli proširiti ka Srbiji".

Ekspanziju ka hrvatskom primorju je najavila i srpska nacionalna aviokompanija Jat Airways, koja je na ovogodišnjem Sajmu zauzela centralnu poziciju u Hali 1. Đorđe Vukotić, direktor prodaje za Srbiju i Zapadni Balkan je danas najavio da će Jat tokom predstojeće letnje sezone povećati broj letova prema regionu ali i ostalim evropskim destinacijama.

Prvenstveno će povećati broj letova prema Hrvatskoj; do Dubrovnika će leteti pet puta nedeljno, a do Pule i Splita po četiri puta. Biće povećan i broj letova prema Crnoj Gori i Makedoniji.

…………………………………..
Foto: Jat Airways na beogradskom 35. Sajmu turizma

Vukotić je najavio i dupliranje letova prema Parizu, do koga će Jat leteti dva puta dnevno, a u planu je i drugi let do Moskve, kao i više letova prema nemačkim gradovima.

Jat planira povećanje broja čarter letova za 20% u odnosu na prošlu sezonu, a sve to bi trebalo da bude postignuto sa flotom od 14 aviona. Vukotić očekuje da će u ovoj godini Jat povećati broj putnika na 1,5 miliona (u prošloj je bilo 1,3).

Na sajmu će se posetiocima predstaviti i Tunisair koji ove godine planira povećanje letova prema Tunisu. U planu su dva nedeljna leta do glavnog grada Tunisa kao i tri nedeljna leta prema aerodromu Enfidha koji pokriva glavna tuniska letovališta Monastir, Sus i Hamamet.

Jedini aerodrom koji se predstavio na 35. Sajmu turizma je "Ferenc Liszt" iz Budimpešte. Aerodrom koji nam je poznat kao Feriheđ nastupio je skromno u okviru štanda nacionalne turističke organizacije Mađarske. Na štandu se nalazi predstavnica aerodroma Nikoleta Gercanič, marketing menadžer aerodroma, koja nam je dala izjavu:

"Ovo je prvi put da je budimpeštanski aerodrom prisutan na beogradskom Sajmu turizma. Naš glavni cilj je da budemo pristuni na ovom tržištu koje je veoma važno za nas. Srbija, kao i druge susedne zemlje, spada u naše gravitaciono područje i nama je cilj da privučemo što više putnika odavde da lete iz Budimpešte"

Gercanič smatra da trenutno dosta putnika iz Srbije koristi aerodrom u Budimpešti i očekuje da će njihov broj biti još veći s obzirom na bogatu ponudu destinacija koje se nude putnicima kao i na niske cene aviokarata.

Ona kaže da je jedan od njenih zadataka da na sajmu pronađe partnere sa kojima bi poboljšala transferne opcije od Beograda do aerodroma u Budimpešti. "Sigurna sam da ako bi transfer bio jednostavniji i kvalitetniji da bi imali i više putnika".

……………………………….
Foto: Aerodrom Ferenc Liszt iz Budimpešte predstavio je detaljno svoju ponudu

Drugih predstavnika aviokompanija ili aerodroma nije bilo na sajmu koji ove godine liči na ogromnu berzu turističkih aranžmana. Nažalost ni samostalni nastup raznih država nije ispunio očekivanja, pošto je država partner Sajma ove godine Nemačka imala manjii štand na kome je predstavljena samo ponuda Bavarske.

Na Sajmu je dominirala ponuda Turske, kako preko njihovog centralnog štanda tako i preko brojnih turoperatora, hotela i agencija. Odlična predstavljanja imaju Crna Gora, Grčka, Makedonija, Slovenija i Hrvatska, dok su skromnije učešće imali Tunis, Egipat, Bugarska. Stidljivo su se na sajmu ove godine pojavili i Španija, Kuba i Tajland.