Evropska agencija za bezbednost letenja (EASA) je pozvala aviokompanije da izbegavaju vazdušni prostor Jemena usled sukoba u ovoj državi i vojne intervencije Saudijske Arabije protiv Hutija.

Letenje na glavnoj raskrsnici vazdušnih puteva sada je dodatno zakomplikovano stavljanjem prostora iznad Jemena na listu nebezbednih područja poput istočne Ukrajine, Sinajskoj poluostrva, Sirije, severne Nigerije ili delova Afganistana.

Sudan
EASA je izdala i upozorenje aviokompanijama da prilikom preleta vazdušnog prostora Sudana i Južnog Sudana lete najmanje na visini od 24000 stopa (oko 8000m) zbog sporadičnih sukoba koji već duže vreme ugrožavaju ove dve države.

EASA je izdala preporuku, ali je na avioprevoznicima da sami odluče kuda će leteti.

Zbog velike pretnje i zbog opravdanog straha putnika aviokompanije su i same pre ove odluke počele da menjaju svoje rute.

Prvi su svoje rute promenile zalivske aviokompanije kojoj je jemenski vazdušni prostor bio najkraći put ka Zapadnoj i Južnoj Africi i Sejšelima.

Osim obustave preleta, aviokompanije su prestale i sa letovima ka Jemenu. Turkish Airlines je suspendovao svoje letove do glavnog grada Sane (SAH), a isto su učinili i Egypt Air sa linijom od Kaira, Qatar Airways sa linijom od Dohe i Mahan Air sa linijom iz Teherana.

Sve letove i aviooperacije suspendovale su i jemenska nacionalna aviokompanija Yemenia i domaći lowcost prevoznik Felix Airways.

Ovim odlukama je prethodilo bombardovanje aerodroma u Sani od strane vazdušnih snaga Saudijske Arabije koje se dogodilo 25. marta. Nisu poznata oštećenja koja je pretrpeo aerodrom.