Svetsko prvenstvo u fudbalu 2014 koje se održava u Brazilu počinje u četvrtak, 12. juna i trajaće mesec dana, do 13. jula.

FIFA World Cup 2014, kako je službeno ime ovog najpopularnijeg sportskog takmičenja posle Olimpijskih igara, održaće se u 12 brazilskih gradova: Belo Horizonte, Brazilija, Kujaba, Kuritiba, Fortaleza, Manaus, Natal, Porto Alegre, Resife, Rio de Žaneiro, Salvador, Sao Paulo.

Osim velelepnih fudbalskih stadiona u ovim gradovima na kojima će se odigravati najuzbudljivije fudbalske utakmice između 32 reprezentacije iz celog sveta za prvenstvo su spremni i njihovi aerodromi.

Procene su da će promet putnika na aerodromima u Brazilu značajno porasti, a mnoge aviokompanije su uvele dodatne i specijalne čarter letove za prevoz navijača iz celog sveta. Najveći promet će obaviti velike nacionalne aviokompanije zemalja koje učestvuju u završnici Svetskog prvenstva, a one su ovih dana organizovale i brojne čarter letove kojima su do brazilskih fudbalskih borilišta prevezli svoje timove i novinare.

Pojedine aviokompanije su u skladu sa fudbalskom groznicom prefarbale svoje avione kako bi na taj način dale podršku svojim timovima. Nemačka Lufthansa je išla čak toliko daleko da je osim specijalnih boja osmislila i posebno ime kompanije koje će u vreme prvenstva staviti na nekoliko svojih aviona.

Lufthansa je tako postala Fanhansa, a u kompaniji ovaj potez objašnjavaju željom da podrže nacionalni tim Nemačke, koji je jedan od favorita na ovom prvenstvu ali i da razvesele hiljade navijača koji će se iz nemačkih gradova ovih dana uputiti u Salvador, gde će Nemačka odigrati svoju prvu utakmicu protiv reprezentacije Portugala.

I drugi avioprevoznik u Nemačkoj je pokrenuo specijalnu akciju povodom svetskog prvenstva u fudbalu.

Air Berlin je organizovao nagradnu igru za navijače tako što je ispisao na repu jednog aviona "Fan Force One" i svako ko bude uspeo da ga uslika i okači sliku na društvenim mrežama učestvuje u izvlačenju vrednih nagrada koje uključuju put u Brazil i ulaznice na fudbalske utakmice.

Svoj nacionalni tim podržao je i australijski Qantas, koji je kao i Lufthansa osmislio specijalan brend: "Qantas Socceroos" kojim je ukrasio avione. Jednim takvim u Brazil je otputovala i reprezentacija ove zemlje. Jedan džambo džet pre toga je dobio na svom trupu džambo fudbalsku loptu, a čuveni Qantasov kengur na repu je nosio kopačke.

Argentinska aviokompanija je svoj tim pozdravila čuvenim navijačkim pokličom "Vamos", koji je ispisala na avionu pored fotografija slavnih fudbalera Mesija, Iguaina i Aguera.

Početkom maja iz Japana je u svet poleteo prvi, a ovih dana i drugi avion Boeing 777 nacionalne aviokompanije JAL – Japan Airlines sa posebnom oznakom nacionalnog fudbalskog tima čiji nadimak je "Samurai Blue".

Zvanični avioprevoznik belgijskog nacionalnog tima "Crveni đavoli" je domaća aviokompanija Brussels Airlines, koja je njima u čast ofarbala jedan svoj avion u specijalne boje nacionalne zastave. To isto je uradila i španska Iberija koja je još na Airbus A340 dodala i natpis "šampioni".

Najveću pažnju ljubitelja fudbala i aviona privukao je domaćin kako to i priliči. Brazilska nacionalna aviokompanija GOL je pozvala dva grafiti umetnika poznata pod imenom The Pandolfo Brothers da svojim radom ukrase jedan avion. Oni su pokazali svoje umeće i iz hangara je ubrzo izašao možda i jedan od najinteresantnije ofarbanih aviona ikada. Boeing 737-800 bio je kompletno našaran simpatičnim slikama navijača.