Zbog kvara na avionu Boeing 737-300 srpskog nacionalnog avioprevoznika Jat Airwaysa, dvadesetak putnika ostalo zarobljeno na amsterdamskom aerodromu više od 24 sata.

Avion Jata je nakon jučerašnjeg leta (JU 262) od Beograda do Amsterdama zadržan na aerodromu Shiphol zbog tehničkog problema, stoji i danas izdatom saopštenju nacionalne aviokompanije.

Prilikom redovnog pregleda aviona između dva leta utvrđeno je da su vrata na prtljažniku aviona neispravna. Zbog toga je jučerašnji let JU 263 iz Amsterdama za Beograd "odložen za danas u 9:30, a putnici su kako to i nalažu procedure evropskih vazduhoplovnih vlasti, smešteni u hotel o trošku Jata", stoji u zvaničnom saopštenju koje su preneli svi domaći mediji.

Ogorčeni putnici ipak govore drugačije. Prema rečima putnice Jelene Kaplanović, koja se obratila Blicu za pomoć, službenici Jat Airwaysa su pomerali ovaj let od juče u 10:30 na svakih pola sata, držeći na taj način putnike zarobljene u gejtu sve do dva sata posle ponoći, kada su se putnici pobunili i pozvali holandsku policiju.

Tek tada je Jat Airways organizovao hotelski smeštaj gde su putnici ostali do jutros u sedam sati.

Današnjim saopštenjem koje je izdato tek nakon što su mediji objavili priču putnice, Jat Airways je uputio izvinjenje svim putnicima zbog neprijatnosti.

Nakon obavljenih radova na prtljažnim vratima avion je poleteo danas u 11:30 časova i sleteo je na beogradski aerodrom u 13:50 minuta, što predstavlja kašnjenje od 24 časa.

Prava putnika u slučaju kašnjenja

Prema pravilniku Evropske komisije i prema Zakonima Republike Srbije, putnici čiji je let kasnio duže od dva sata imaju pravo na odštetu u iznosu od 250 evra, na zbrinjavanje adekvatno dužini čekanja i na pomoć na aerodromu. Oni treba da dobiju hranu i piće, jedan telefonski poziv, faks ili mejl kao i prenoćište u hotelu ukoliko se radi o kašnjenju preko noći, što se u ovom slučaju desilo. Službenici aviokompanije su bili dužni da putnike koji su se našli u ovakvoj situaciji obaveste o njihovim pravima i da im obezbede svu propisanu pomoć.

Ukoliko su to propustili ili odbili da urade kompanija se suočava sa kaznom u visini od 100.000 do 400.000 dinara (član 175. Zakona o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju).

Putnici čija su prava nisu ispoštovana treba da se obrate avioprevoznikom sa odštetnim zahtevom, a ako prevoznik na ovaj zahtev ne odgovori pozitivno onda se mogu reklamacijom obratiti Direktoratu civilnog vazduhoplovstva, koji bi u slučaju nepoštovanja Zakona od strane prevoznika protiv njega mogao pokrenuti sudski postupak.