Četiri britanske aviokompanije su se ujedinile u nameri pokretanja zajedničke kampanje protiv vladinih odlaznih taksi poznatih kao "takse za punjenje budžeta" ili zvanično "air passanger duty" (APD).

Izvršni direktori Easyjet-a, Ryanair-a, IAG-a (British Airways i Iberia) i Virgin Atlantic-a su danas potpisali i uputili pismo ministru finansija Džordžu Ozbornu, pozivajući ga da se APD ukine. Početkom ove godine britanska vlada zamrzla je iznos APD-a na period od 12 meseci.

Ministarstvo planira da u narednoj godini kada ova odluka prestane da važi, dodatno poveća ionako visoku taksu. Ona u Britaniji iznosi od 14 do 200 evra. Četiri kompanije pozivaju ministarstvo finansija da sprovede nezavisno istraživanje o uticaju APD na ekonomiju Ujedinjenog Kraljevstva.

Vili Volš, izvršni direktor IAG-a, je izjavio da je ovo prvi put da se četiri aviokompanije koje važe za ljute rivale udruže u neku zajedničku kampanju. 

Karolin Mekol, izvršna direktorka Easyjet-a (desno) smatra da bi studija pokazala kako APD zapravo Britaniji proizvodi gubitak. "Ako Britanija zadrži ovu taksu koja je viša nego u drugim zemljama, onda će se putnici okrenuti drugim povoljnijim destinacijama, pa će tako britanska ekonomija ostati i bez potencijalne zarade od turističke potrošnje. Mekol smatra da bi ovakvi gubici premašili prihode od taksi.