Preko 11 godina prati se statistika izgubljenog ili oštećenog prtljaga u aviosaobraćaju.

Ovaj posao obavlja SITA, vodeća multinacionalna kompanija koja se bavi informacionim tehnologijama za avio industriju.

U najnovijem godišnjem izveštaju SITA o izgubljenom i oštećenom prtljagu navodi se da je učinjen izuzetak pomak i da su podaci više nego ohrabrujući.

Zahvaljujući novim tehnologijama koje se primenjuju prilikom prihvata prtljaga na aerodromima, u sortirnicama i kasnije tokom potrage u slučaju gubitka postignuti su izvanredni rezultati.

U periodu u kome je broj putnika porastao za 1,41 milijardu, što je povećalo pritisak na poslove rukovanja putničkim prtljagom, ostvaren je pad procenta zagubljenog ili oštećenog prtljaga za 61,3 posto.

Najviše izgubljenih i oštećenih torbi je bilo 2007. godine. Te godine je na hiljadu putnika zabeleženo 18,88 problema sa prtljagom. Iako je u 2014. ovaj indeks blago porastao u odnosu na 2013. kada je bio najniži u istoriji (6,94) on i dalje predstavlja veliki uspeh u aviosaobraćaju.

Prošlogodišnjih 7,3 problema sa prtljagom na hiljadu putnika je i dalje sjajan rezultat, a prema izveštaju SITE u 2015. će biti izazov održati ovaj indeks na niskom nivou posebno imajući u vidu da će biti nastavljen snažan porast aviosaobraćaja.

Smanjenjem broja izgubljenog i oštećenog prtljaga avio industrija je od 2007. godine uštedela 18,7 milijardi američkih dolara.

U SITA navode da je uvođenje novih tehnologija u procese predaje prtljaga od ključnog značaja. Sve više pažnje se poklanja novim vidovima označavanja prtljaga korišćenjem elektronskih tagova, RFID čipova i omogućavanju putnicima da sami štampaju oznake za kofere kod kuće. Najveći problem sa gubitkom prtljaga predstavlja fizičko otpadanje zakačenih oznaka na prtljag. Tada na scenu stupa savremeni sistem pretrage, gde se agencije koje se time bave trude da prateći poznato kretanje kofera utvrde gde se on zaustavio ili kada je otišao na neku drugu stranu.