Spanair je prekinuo sve aviooperacije 28. januara 2012. u 2 sata ujutro.

Zaposleni u sektoru zemaljskih poslova u ovoj kompaniji dobili su nalog da prestanu da pružaju usluge putnicima na aerodromima. Kompanija će putnicima koji su kupili karte za letove Spanair-a ponuditi kompletnu refundaciju.

Prema najavama prekid saobraćaja će nastupiti u ponoć 28. januara. Spanair najavljuje konferenciju za novinare. Španski aerodromi sa kojih je leteo Spanair su najavili da će po hitnom postupku organizovati alternativni prevoz za putnike ove kompanije koji će ostati na aerodromima. Sajt kompanije više nije u funkciji.

Jutros je objavljena vest u Španiji da je Qatar Airways odlučio da odustane od investiranja u ovu kompaniju.Qatar Airways je odustao od investiranja u Spanair zbog bojazni da će ova kompanija biti podvrgnuta istrazi od strane Evropske komisije zbog finansijske pomoći koju je primala od pokrajinske katalonske vlade.

Pokrajinska vlada je danas donela odluka da više neće investirati u Spanair koju je 2008. kupila od SAS-a (Scandinavian Airlines). U vladi su istakli da „trenutna ekonomska situacija i evropski zakoni koji štite konkurentnost ne dozvoljavaju joj da nastavi sa finansijskim pomaganjem Spanair-a“.

Aviokompanija čija je baza na aerodromu El Prat u Barseloni više nije sposobna na finansira svoje redovne aktivnosti bez pomoći vlade, tako da je gašenje svih aviooperacija neminovnost. Povodom ove odluke oglasio se i španski ministar razvoja koji je istako da će Spanair ispuniti sve obaveze prema putnicima koje slede u ovoj situaciji.

Putnici koji su ranije kupili karte za neke od letova Spanaira u budućnosti moći će da ih vrate uz punu refundaciju. Iz kompanije su istakli i da će sve nephodne informacije o načinu povraćaja novca i postupcima za putnike biti objavljene na sajtu kompanije. Međutim, ovaj sajt je nedostupan javnosti od 21 sata.

Spanair je aviokompanija koja se suočavala sa finansijskim problemima još pre nesreće na madridskom aerodromu u avgustu 2008. godine. Avion MD-82 se srušio prilikom poletanja prema Kanarskim ostrvima. Nakon ove tragedije, SAS odlučuje da proda kompaniju, a kao kupci se javlja vlada Katalonije i konzorcijum lokalnih privrednika sa ciljem da Barselona i Katalonija ne ostanu bez svog avioprevoznika.

Osim na aerodromu El Prat u Barseloni, Spanair je svoje baze imao i na madridskom Barahasu (Barajas) i na aerodromu u Palma de Majorci. Spanair poseduje 24 aviona iz Airbus-ove A320 porodice (19 A320 i 5 A321) kao i pet aviona MD-82, koji su bili planirani za povlačenje iz flote. Spanair je leteo do preko 50 destinacija u Evropi i severnoj Africi kao i do 18 domaćih aerodroma. 

Spanair je obavljao redovan saobraćaj između Barselone i Beograda od aprila 2010, a ovom linijom su bili svi zadovoljni. Kratko tokom leta 2010. Spanair je leteo iz Beograda direktno do Madrida, ali je ova linija ubrzo ugašena zbog slabog interesovanja putnika.