Austrija, poput susedne Nemačke, uvodi novu državnu taksu koja će se primenjivati na sve odlazne letove sa austrijskih aerodroma počev od 1. aprila. Nova taksa imaće oznaku "QD" i naplaćivaće se uz svaku izdatu kartu kao i sve ostale takse koje se naplaćuju.

Austrijski nacionalni avioprevoznik Austrian Airlines smatra da će nova taksa umanjiti njihovu konkurentnost i posebno loše uticati na njihov aerodrom u Beču koji će zbog ove takse izgubiti značaj kao povoljan i zgodan tranzitni aerodrom. Portparol ove kompanije je za Flight International izjavio da je za njih ova taksa "besmislena" i kao potvrdu njene štetnosti navodi primer Holandije gde je taksa ukinuta godinu dana nakon uvođena zbog pogubnih rezultata.

Iznosi za koji će poskupeti karte su:

Saobraćaj Iznos takse Destinacije
Kratkolinijski 8 evra Evropa, Rusija, Bliski Istok, Tunis, Egipat
Srednjelinijski 20 evra

Srednji Istok, Srednja Azija, Kavkaski region, 
Afrika (zapadna, centralna i istočna)

Dugolinijski 35 evra Svi ostali delovi sveta

 

Destinacija na osnovu koje će se određivati visina takse koja će se plaćati je uvek krajnja destinacija u slučaju da se radi o tranzitu preko trećih aerodroma. (Na primer: Beč-Frankfurt-Sidnej, zadržavanje u Frankfurtu do 24h, naplaćuje se taksa od 35 evra). Ako na složenom putovanju postoji stopover onda se destinacija u kojoj će se putnik zadržati duže od 24h uzeti u obzir za obračun takse. (Na primer: Beč – stopover u Lisabonu – Sao Paolo, naplaćuje se taksa od 8 evra).

Slična taksa koja je prošle godine uvedena u Nemačkoj izazvala je veliku seobu lowcost avioprevoznika sa nemačkih aerodroma pa je tako jedan od najvećih Ryanair-ovi aerodroma Frankfurt – Hahn ostao bez trećine svojih letova samo jednim jedinim potezom ove kompanija koja na njemu drži skoro sav saobraćaj.

Kako Aviokarta.net nezvanično saznaje slična taksa biće uvedena i u Srbiji i o tome se razmišlja u direktoratu civilnog vazduhoplovstva. Nemamo trenutno podatka ni o visini takse niti o datumu njene primene.