Austrian Airlines je jutros otkazao 15 letova usled kratkotrajne obustave rada jednog dela radnika. Iz kompanije naglašavaju da se ne radi o štrajku već su radnici pozvani na sastanak radničkog saveta u vezi sa nedavnom odlukom Evropskog suda pravde povodom spora sa upravom kompanije zbog kolektivnih ugovora.

Radnički savet je potvrdio da se ne radi o štrajku niti bilo kakvom protestu već o važnom sastanku na kome će radnike upoznati sa odlukom suda.

Iz kompanije su poručili da je samo nekoliko letova otkazano, ali da će se red letenja normalizovati već sa podnevnim saobraćajnim špicom.

Evropski sud pravde je doneo presudu u koristi radnika Austrian Airlinesa koji su tužili kompaniju zbog prebacivanja kolektivnog ugovora na Tyrolean Airlines, Austrianovu regionalnu aviokompaniju sa nižim troškovima poslovanja.

Ovaj potez je doprineo da se Austrian izvuče iz finansijske krize, ali je takođe i izazvao oštro protivljenje radnika koji su tražili da se poštuje njihov kolektivni ugovor iz Austriana, što bi značilo i da nije moguće spuštati plate.

Zbog presude Austrian će se sasvim sigurno naći u velikom problemu, a radnički savet poziva upravu kompanije da počnu pregovore oko uslova novog kolektivnog ugovora kako bi se prevazišli problemi.