Japanska nacionalna aviokompanija All Nippon Airways (ANA) dočekala je posle skoro tri godine zakašnjenja prvi avion tipa Boeing 787, poznatiji kao Dreamliner. Uz predstavnike aviokompanije, na aerodromu Haneda kraj Tokija avion je uz aplauz dočekalo i nekoliko stotina radoznalih posmatrača i ljubitelja aviona.
 
Boeing 787, poslednje čudo američke avio industrije, proizveden je od posebnih, kompozitnih materijala koji sam trup aviona čine znatno lakšim od ostalih putničkih širokotrupnih aviona. Zahvaljujuči tome ima za 20% manju potrošnju goriva i izbacuje za trećinu manje štetnih gasova u atmosferu te se može nazvati i "zelenim".
 
Avion sa trupom dužine 58 metara i rasponom krila od 60 metara ima dva motora i maksimalni domet od 15.200 km. U njemu može da se smesti između 210 i 250 putnika u dve putničke klase. Pored zavidnih tehničkih karakteristika, unapređen je i sistem snabdevanja vazduhom u kabini, a prozori koji su nešto veći u odnosu na standard imaju ugrađen elektronski zatamnjivač stakla. 
 
ANA će prvi komercijalni let obaviti 26. oktobra na liniji Tokio – Hong Kong. O popularnosti ovog aviona među putnicima govori činjenica da su karte za prve domaće letove planirane za 1. novembar na linijama iz Tokija ka Hirošimi i Okajami rasprodate za svega nekoliko minuta. Prvi redovan međunarodni let biće obavljen ka Pekingu u decembru ove godine, dok će dugolinijsko "vatreno krštenje" imati u januaru sledeće godine na letu iz Tokija ka Frankfurtu. 
 
ANA je naručila ukupno 55 Dreamliner-a, a do marta 2013. godine očekuje da će u svojoj floti imati već 20 aviona, kao i da će preostalih 35 biti isporučeno do marta 2018. godine. Uprkos kašnjenju od tri godine u prvim isporukama, Boeing je zabeležio rekordan broj porudžbina, čak 821 avion tipa 787, i time je još jednom potvrdio status jednog od vodećih proizvođača aviona u svetu. Nakon ANA-e, Dreamliner će u prvoj polovini naredne godine preuzeti i poljski LOT i time postati prvi evropski avioprevoznik koji u servis uvodi najmoderniji avion današnjice.