Inspektori američke savezne vazduhoplovne administracije FAA  su završili prošle nedelje svoju posetu Srbiji gde je trebalo da izvrše finalnu procenu ispunjenosti uslova za prelazak Srbije u Kategoriju .

Ova kategorija bi omogućila srpskim avioprevoznicima da uspostavljaju direktan saobraćaj prema Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako Aviokarta.net nezvanično saznaje inspekcija je prošla u dobroj atmosferi, a inspektori američkog FAA kao i posmatrač iz EASA (Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja) su iskazali zadovoljstvo utvrđenim činjenicama.

Ipak ova kontrola neće biti finalna kako je bilo očekivano na srpskoj strani. Naime inspektori su izdvojili još neke nedostatke u samoj pravnoj regulativi koja se odnosi na obuku letačkog osoblja. Ovi nedostaci bi mogli da budu otklonjeni u narednih mesec dana, kada bi onda ponovo inspekcija trebalo da poseti Srbiju.

Dodatna provera tek treba da bude zakazana, a u idealnom razvoju događaja to bi se moglo dogoditi tek tokom maja. Ukoliko bi tada FAA inspektori utvrdili da su svi uslovi ispunjeni odluka o prebacivanju Srbije u Kategoriju 1 ne bi mogla biti doneta pre kraja juna ili početka jula.