Američke savezne vazduhoplovne vlasti (FAA) su snizile rejting Indije i prebacili su ovu zemlju iz Kategorije 1 u Kategoriju 2 gde se nalaze države iz kojih nije moguće obavljati direktan vazdušni saobraćaj prema SAD.

Ovakva odluka je doneta nakon prošlogodišnje provere indijske vazduhoplovne regulative i ocene američkih stručnjaka standarda koji se primenjuju u ovoj zemlji.

Utvrđen je veliki broj nepravilnosti.

Prema informacijama koje su objavljene čak 31 stavka se nalazi u analizi američkih vlasti zbog kojih se ova Indija ne može više smatrati bezbednom zemljom iz koje se može letete u SAD.

Svrstavanje Indije u ovu kategoriju ne znači da će svi letovi prema SAD automatski biti ukinuti stoji u obaveštenju američkih vlasti. To znači da će svi planirani dodatni ili novi letovi biti automatski stopirani dok će za sve postojeće letove biti neophodno da se uvedu dodatne kontrole i izvrši provera od strane ovog tela.

Ovakva odluka je odjeknula kao veoma neprijatno iznenađenje u Indiji, a ministar saobraćaja ove zemlje je rekao da je odluka razočaravajuća. On je naveo da je od uočenih nepravilnosti čak 95 posto rešeno dok se na rešavanju preostalih intenzivno radi i on veruje da će sve biti završeno do marta.

Ovo je prvi put da se Indija nađe u ovakvoj situaciji koja će direktno ugroziti dva najveća domaća avioprevoznika Air Indiju i Jet Airways, čiji manjinski paket akcija je nedavno kupio Etihad. Obe kompanije su planirale nove linije prema SAD, a ti planovi su sada postali neupoterebljivi, bar dok država Indija ne bude vraćena u Kategoriju 1.

Odluka američkih vlasti koja je objavljena 31. januara je već je imala i prve konkretne posledice. Najveći avioprevoznik na svetu American Airlines je momentalno raskinuo široki kodšer sporazum koji je imao sa Jet Airwaysom. Stručnjaci se pribojavaju da bi ova odluka mogla imati domino efekat kao i da će ostaviti veoma žestoke posledice na avioindustriju Indije.

Kao najveći gubitnik zbog ove odluke se navode Jet Airways i njegov novi vlasnički partner Etihad, koji je preuzeo 24 posto akcija i koji je imao veoma ozbiljne planove.

Jet Airways je planirao da od 1. maja uspostavi direktnu liniju od Mumbaija preko Abu Dabija do Njujorka (JFK). Ova kompanija trenutno povezuje Mumbai i Delhi sa Njujorkom preko Brisela. Iz ove dve kompanije za sada ćute i ne daju nikakve izjave povodom ovakve odluke američkih vlasti.