Američka vazduhoplovna administracija (FAA – Federal Aviation Authorities) je donela odluku o prebacivanju Srbije u "Kategoriju 1" što omogućava da aviokompanije registrovane u Srbiji mogu da uspostavlaju direktan aviosaobraćaj između dve zemlje.

Ovo telo je danas izdalo zvanično saopštenje povodom ove odluke u kome se navodi da Srbija ispunjava sve standare propisane od strane ICAO.

U saopštenju se navodi i da je Srbija imala ovu kategoriju sve do 2006, a da je tada prebačena u kategoriju 2 zbog toga što joj je nedostajala pravna regulativa koja je neophodna prema američkim standardima i propisima.

Inspektori FAA su u više navrata boravili u Srbiji u prethodne dve godine kada su proveravali da li je naša zemlja ispunila sve potrebne uslove. Poslednji put su u Beogradu boravili tokom maja kada su konstatovali da su svi uslovi ispunjeni.

Srbija je tako izašla iz male grupe zemalja čijim aviokompanijama nije omogućeno uspostavljanje redovnog aviosaobraćaja sa SAD, pa se sada može očekivati i da će domaći avioprevoznik Air Serbija otvorenije početi sa planovima za letove ka Americi.