AMR Corporation je pokrenula stečajni postupak nad svojim kompanijama American Airlines i American Eagle.

Ova korporacija je pokrenula postupak poznat u Sjedinjenim državama kao "Chapter 11" koji podrazumeva stavljanje kompanije pod zaštitu radi primene postupka restruktuiranja i oporavka, a u cilju sprečavanja bankrota.

Dugovi AMR koproracije narasli su na četiri milijarde dolara a samo će u ovoj godini iznositi 1,1 milijardu dolara. U poslednjih deset godina kompanija je zabeležila gubitke u osam.

American Airlines namerava da normalno nastavi sa svim planiranim aviooperacijama tokom procesa reorganizacije kompanije. Stečajni postupak (Chapter 11) koji je pokrenut omogućava normalno funkcionisanje saobraćaja sve dok se ne uspostavi kontrola nad gubicima.

U kompaniji su uputili obaveštenje putnicima da će nastaviti sa održavanjem redovnog reda letenja i rezervacijama kao što je i uobičajeno. Nagradni program kompanije AAdventage nije pogođen krizom kompanije. Kompanija će nastaviti i sa ispunjavanjem svih svojih finansijkih obaveza prema putnicima u slučajevima refundacija i promene karata.

American Airlines je jedna od najvećih američkih aviokompanija. Članica je i osnivač Oneworld alijanse i zajedno sa IAG-om (British Airways i Iberia) održava zajedničke letove između Evrope i Severne Amerike. Kompanija dnevno obavi 3300 letova sa preko 600 aviona. Sedište kompanije je u Dalasu (Teksas) a glavni aerodromi sa kojih leti su Dalas/Fort Vort (Dallas / Fort Worth), Njujork (JFK), Los Anđeles, Majami i Čikago (O'Hare).