Alitalia je objavila izveštaj o finansijskom poslovanju za poslednji šestomesečni period. Prema ovom izveštaju Alitalia Group je sačuvala svoj tržišni udeo i ostvarila prihod od gotovo 1,7 milijardi evra što je povećanje od 4,1%. Popunjenost putničke kabine porasla je za 3,4% i sada iznosi 71,1%.

Ukupan gubitak u prvoj polovini 2012. iznosi 201 milionevra što je posledica makroenomske situacije i pogoršanja uslova na tržištu, povećanja cena gorica i jačanja dolara u odnosu na evro.

U Alitaliji na objavljene finansijske rezultate dodaju i informacije da se obnova flote nastavlja, kao i da su postignuti sjajni operativni rezultati. Alitalija je u svetskom vrhu prema procentu ostvarenih letova i letova koji su obavljeni na vreme bez kašnjenja.

"U jednom od najgorih šestomesečnih perioda u istoriji aviosaobraćaja, Alitalija je opstala", izjavio je izvršni direktor Andrea Ranjeti (Andrea Ragnetti).

"U poslednjem tromesečju smo radili naporno da bismo se obračunali sa krizom i da bismo u drugoj polovini godine mogli da ostvarimo porast prihoda. Nastavljamo sa obnovom naše flote koja će već od januara naredne godine biti jedna od najmlađih na svetu; usmeravamo budući razvoj na usluge i poboljšanje aviooperacija. Najgore je iza nas, a druga polovina godine će biti još uspešnija od prve", rekao je Ranjeti, zaključivši kao će "mnoge žrtve još biti potrebne, ali je bitno da smo preokrenuli trend i da sada idemo hrabro ka tome da u narednoj godini ostvarimo operativnu dobit u narednoj godini".