Alitalia je objavila finansijske rezultate za prvo tromesečje ove godine. Neto gubitak kompanije se uvećao i iznosi 157 miliona evra (131 milion evra prošle godine u istom periodu).

U saopštenju se ne navodi šta je prouzrokovalo povećane gubitke.

Alitalija je, inače početkom ove godine obezbedila dodatnih 150 miliona evra dodatnih sredstava od svojih akcionara kako bi mogla da nastavi sa radom.

Drugi dnevni let do Beograda od jeseni ?

Alitalia je u rezervacioni sistem unele drugi dnevni let od Rima do Beograda u pojedinim danima počev od zimskog reda letenja koji počinje krajem oktobra. Oba leta bi ubuduće obavljali manji avioni Embraer 175. 

 

Međutim, ova linija još nije zvanično potvrđena, a kako smo nezvanično saznali veoma je izvesno da će biti drugog leta, ali će red letenja dodatno biti usklađivan.

Ukupni prihodi kompanije su takođe uvećani i iznose 729 miliona evra, i povećan je prihod po putniku. Uvećan je i procenat popunjenosti putničke kabine i on sada iznosi 70,7% u odnosu na 68,8% u istom periodu prošle godine.

Alitalia je zabeležila pad prihoda od 11% u domaćem saobraćaju. U međunarodnom saobraćaju unutar Evrope ostavreno je minimalno povećanje prihoda od 1,1% dok je u interkontinentalnom saobraćaju rast bio značajan i iznosio je 11,5%.

Kao razlog za pad prihoda u domaćem saobraćaju u izveštaju se navodi rast konkurencije lowcost prevoznika, a posebno se navodi linija EasyJet-a Milano (Linate) – Rim (Fiumicino). Ova linija je odobrena prošle godine od strane italijanskih vazduhoplovnih vlasti nakon nekoliko godina tokom kojih je uz dozvolu države Alitalia na njoj održavala monopolski položaj.

Tokom aprila, upravni odbor Alitalije je imenovao novog izvršnog direktora kompanije. Gabriel de Torchio će imati težak zadatak da kompaniju učini profitabilnom, a kako je najavio kasnije tokom godine će javnosti predstaviti svoj plan restruktuiranja kompanije za naredni period od 2013. do 2016. godine.