Svi koji su kupili karte za letove Alitalije tokom greške na sajtovima ove aviokompanije moći će ove karte da iskoriste, ukoliko su izvršili plaćanje makar jednog evrocenta (0,01 evro), kažu u Alitaliji za naš sajt.

Na svim sajtovima Alitalije širom sveta pojavio se tokom prethodnog vikenda promotivni kod koji je spuštao cene karata za 25%. Na sajtu Alitalia-e za Japan popust je iznosio linearno 25.000 jena.

Na Facebook stranici Alitalije u objavljenoj informaciji o promociji je bilo navedeno da se popust odnosi na karte sa polaskom iz Japana. To ograničenje greškom nije bilo tehnički podržano čime su brojne kraće destinacije širom sveta putnicima postale dostupne besplatno.

Putnici su ovu grešku iskoristili pa su kupovali karte koje su sa primenjenim popustom često bile besplatne. Međutim, izuzetno povećana aktivnost na sajtu je pokrenula sigurnosni sistem, pa su sve rezervacije bile automatski otkazane kao mera predostrožnosti dok se ne utvrdi greška.

Putnici su potom dobili zvanično obaveštenje od kompanije da su im rezervacije poništene što je izazvalo masovna negodovanja i kritike širom sveta. U Alitaliji su odlučili da ispoštuju klijente i da im retroaktivno izdaju karte koje su plaćene minimum jedan evrocent (ne i one koje su greškom ispale besplatne).

Greška na sajtovima je odmah otklonjena, a u zbog velikog interesovanja putnika promocija je produžena za dva dana. Nije poznato koliko je putnika uspelo da iskoristi ovu darežljivu grešku Alitalije. Takođe nije poznato ni da li je bilo putnika iz Srbije koji su iskororistili "iznenadnu" pogodnost, ali je informacija o "besplatnim" kartama Alitalije dva dana kružila društvenim mrežama u Srbiji.