Plan reformi koji je Alitalia upravo objavila obiluje zanimljivim detaljima o planiranim promenama i razvoju ove kompanije u periodu od 2013. do 2016. godine.

Kako stoji u upravo objavljenom planu doći će do velike promene prevoznika AirOne, dok će Alitalija pokušati da osnaži svoj matični aerodrom Fiumicino u Rimu kao glavno čvorište uvođenjem brojnih novih linija. U planu su i linije do Prištine, Sarajeva, Skoplja, i Zagreba.

Industrijski plan, kako su ga nazvali usmeren je na tri glavna poslovna segmenta u Alitalia grupi. To su poslovanja dva avioprevoznika Alitalia i AirOne, kao i razvoj programa nagrađivanja lojalnih putnika (MileMiglia).

Četiri su strategije izdvojene u okviru ovog plana. Prva predviđa kompletnu reorganizaciju niskotarifnog avioprevoznika AirOne. Planirano je da se izbegnu sva preklapanja linija sa Alitalijom.

AirOne će ubuduće imati svoje baze na aerodromima na Siciliji, u Pizi i u Veneciji. Ova kompanija će biti usmerena na online poslovanje, a uradiće se i promena imena i kompletnog vizuelnog identiteta kompanije. Takođe se uraditi reforma tarifnog sistema. Biće uvedene dve tarife: Easy i Plus, koje će podrazumevati određene pakete usluga.

Alitalia će se sa druge strane fokusirati na saobraćaj sa aerodroma Fiumicino u Rimu i sa milanske aerodroma Malpensa i Linate, odakle će uspostaviti i nove linije u domaćem i međunarodnom saobraćaju.

Druga strategija se odnosi na reformu dugolinijskog saobraćaja. Planirana je rekonfiguracija aviona Airbus A330, koji je okosnica dugolinijske flote. Biće pojačan saobraćaj ka postojećim traženim destinacijama, a u planu su i neke nove. Značajno će se pojačati prisustvo na tržištima gde živi veći broj Italijana.

Treća strategija se odnosi na bolje povezivanje vazdušnog saobraćaja sa železničkim saobraćajem u Italiji, dok je četvrta strategija posvećena razvoju MileMiglia nagradnog programa, koji ponovo treba da zaživi nakon privremenog plana da se integriše u Flying Blue program.

U okviru ovog plana Alitalia planira da sa milanskog aerodroma Linate otvori brojne nove linije prema evropskim gradovima: Kopenhagen, Budimpešta, Beč, Stokholm, Helsinki, Malta, Talin, Prag i Varšava. Sa aerodroma Malpensa biće otvorene linije ka destinacijama van Evropske unije kao što su Kairo, Tunis, Moskva i Tirana.

Sa rimskog aeordroma Fiumicino Alitalia planira da otvori brojne nove linije, a neke već u ovoj godini. Moguće nove destinacije Alitalije iz Rima su: Nirnberg, Lavov, Bordo, Skoplje, Zagreb, Sarajevo, Ankara, Marakeš, Misurata, Minsk, Bazel, Marsej, Rostov, Priština, Damask i Erbil.

U Alitaliji će takođe raditi i na promenema tarifnog sistema.